Poljoprivrednici FBiH traže više novca za poljoprivredu i ubrzani poticaj

05.11.2021. 08:14 / Izvor: Fena
 Nedžad Bićo

Foto: Fena

Poljoprivrednici Federacije Bosne i Hercegovine traže da u federalnom budžetu za narednu godinu bude izdvojeno duplo više sredstava za poljoprivredu, nego je to bilo dosad.

Poljoprivrednici Federacije Bosne i Hercegovine traže da u federalnom budžetu za narednu godinu bude izdvojeno duplo više sredstava za poljoprivredu, nego je to bilo dosad.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je za Fenu, nakon jučerašnjeg sastanka u Vogošći, da za narednu godinu traže i da isplate poticaja budu dodatno ubrzane jer je to neophodno s obzirom na trenutno stanje u oblasti poljoprivrede.

"Trenutno stanje u poljoprivredi u Federaciji BiH je vrlo teško. Uglavnom je izazvano sušom, tako da poljoprivrednici nisu uspjeli osigurati dovoljno stočne hrane za životinje na farmama. I proizvodnja je podbacila. Ljudi se još bore, ali je stanje vrlo teško", kazao je.

Poljoprivrednici se zalažu i za što bržu raspodjelu u primarnu proizvodnju 15 miliona KM koje su date kao pomoć Vlade FBiH poljoprivredi i industriji koja otkupljuje poljoprivredne proizvode, za održavanje radnih mjesta.

Federalno udruženje čine poljoprivrednici iz svih kantona, a zaključke današnjeg sastanka poljoprivrednici Federacije BiH uputit će ministarstvima poljoprivrede, finansija i Vladi FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti