Povrće s Mojmila na trpezama početkom juna

13.05.2021. 09:24 / Izvor: Akta.ba
Povrće s Mojmila na trpezama početkom juna

Proljetna sadnja uslijedila je nakon uspješno okončane jesenje proizvodnje, prilikom koje su plasirani mladi luk, salata, špinat i blitva.

Na poljoprivredno - edukativnom poligonu urbane poljoprivrede na Mojmilu u toku su pripreme i sadnja proljetnih kultura paprike, paradajza, patlidžana, krastavca i tikvica. Svježe, tek ubrano povrće, uzgojeno na prirodan način, bez upotrebe bilo kakvih pesticida i umjetnih gnojiva, građani će moći kupovati u junu, na Mojmilu, u ulici Ferida Srnje bb, ali i na prodajnom Eko - štandu kod sportske dvorane Dobrinja.

Proljetna sadnja uslijedila je nakon uspješno okončane jesenje proizvodnje, prilikom koje su plasirani mladi luk, salata, špinat i blitva.

Kako je potražnja za proizvodima uzgojenim na Mojmilu velika, jer su kupci prepoznali razliku između organski proizvedene hrane, i proizvoda koji se mogu kupiti na pijacama i policama supermarketa, tako se iz godine u godinu proširuju proizvodni kapaciteti. Ove sezone proizvodnja je proširena za još 400 kvadratnih metara plasteničke proizvodnje, što je ukupno oko 1.800 kvadrata proizvodnje pod zaštićenim prostorom.

"Naše prve proljetne plodove naši građani će moći kupiti početkom juna mjeseca na našem poljoprivrednom poligonu kao i na maloprodajnom mjestu na Dobrinji, pored sportske dvorane Dobrinja. U ovoj sedmici ćemo posijati i krompir na parceli površine jednog hektara u Bojniku, tako da će građanima na jesen biti na raspolaganju i naš krompir. Prošle godine JP “Lokom” je uspješno plasirao preko 15 tona organskog povrća", ističe Adnan Šabanović iz preduzeća „Lokom”, zadužen za organsku proizvodnju.

Organska proizvodnja je sve češće prepoznat način proizvodnje hrane, koji može zadovoljiti potrebe šire društvene zajednice, uz to je to jedan od načina kojim se stanovništvu omogućava da na dohvat ruke imaju zdravu, a domaću hranu.

Proizvodno – edukativni poligon urbane poljoprivrede uspostavljen je 2017. godine, uz podršku Vlade Švicarske, na padinama Mojmila, gdje je na površini od 10 duluma zasnovana proizvodnja maline, a u plastenicima površine oko 1.800 metara kvadratnih proizvode se razne povrtlarske kulture.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti