Pravni spor: Radnicima betonskim barikadama onemogućen ulazak na posao

03.09.2020. 09:54 / Izvor: Akta.ba

Radnicima firme Agencija poslovnost, koja zapošljava oko 80 radnika, trenutno je onemogućen pristup radnom mjestu zbog čega su najavljeni protesti.

Radnicima firme Agencija Poslovnost Sarajevo, koja zapošljava oko 80 radnika, trenutno je onemogućen pristup radnom mjestu zbog čega su najavljeni protesti.

Naime, u ulici ul. Kotromanića br. 48, na lokalitetu Skenderije, betonskim barikadama onemogućen je pristup radnom mjestu uposlenicima Agencije poslovnost. Oni su, zajedno sa ostalim zaposlenicima drugih firmi koji se nalaze u zgradi, proteklih dvadesetak dana bili primorani da preskaču fizičke barijere kako bi se odazvali svojim radnim obavezama. 

"Zbog postojanja imovinsko-pravnog spora između firmi Agencija poslovnost i Brend d.o.o., firma Brend d.o.o. nezakonito je zagradila prilaz zgradi u kojoj je smještena firma Agencija poslovnost, postavljenjem betonski blokovima težine nekoliko tona. U zgradi smješteno je još desetak firmi", navode iz ove firme.

Inače, pravna bitka ove dvije firme traje nekoliko godina, a zbog nepristajanja na nagodbe i vanistitucionalno rješavanje pravnih sporova.

"Situacija je kulminirala posljednjih 20-ak dana, tačnije od 11. augusta, kada je firma Brend d.o.o zagradila pristup zgradi betonskim blokovima koji su postavljeni bez građevinske, uporabne ili neke druge  dozvole. Težine su nekoliko tona i moguće ih je ukloniti samo pomoću dizalice. S obzirom na to da se radi o onemogućavanju pristupa privatnoj imovini, pristupa radnom mjestu i zagrađivanju požarnog puta, obaviještene su nadležne institucije, MUP KS i Građevinska inspekcija Opštine Centar, kako bi se naredilo uklanjanje nezakonito postavljenih blokova. Međutim, izuzev uzimanja službenih zabilješki nije učinjeno ništa, osim što su se obje institucije proglasile nenadležne, što u ovom slučaju nije tačno", poručuju radnici firme koja im, kako kažu, nikad dana kasnila nije s isplatom plata i doprinosa. 

Iz razloga što uprava Agencije poslovnost nije popustila ovim pritiscima, najavljeno je da će im dodatnim angažmanom zaštitara biti apsolutno onemogućen pristup zgradi u kojoj se nalazi firma Agencija poslovnost.

"Ova zabrana se vjerovatno planira ostvariti fizičkom silom i prijetnjama po fizičku sigurnost. S obzirom na radne obaveze, radnici će se i sutra odazvati obavezom prema svom radnom mjestu. Doći će na posao, ukoliko im se onemogući pristup zgradi, biće primorani održati spontani protest jer će im biti onemogućeno obavljanje radnih zadataka. S obzirom na upućene prijetnje zabranom prolaska do radnog mjesta te zbog epidemiološke situacije, slučaj je ponovo prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova KS", kažu uplašeni radnici u svom obraćanju medijima. 

Inače, funkcionalna zgrada u ulici Kotromanića br. 48 firma "Iris Computers" Nazifa Brankovića je u novembru 2016. godine prodala za 5,5 mil KM firmi "Ideja d.o.o." koju zastupa direktor Naser Šukurica, a čiji je osnivač Fuad Džafić, suvlasnik kompanije Akova Group. 

U međuvremenu je 2017. godine Mediha Džafić osnovala firmu Brend d.o.o. Sarajevo, gdje je direktor također Naser Šukurica. 

I pored pokušaja da čujemo i drugu stranu priče, Šukurica nije bio raspoložen za izjave. "Ostajemo suzdržani do daljneg", kratko je poručio.

Kako nam je kazala predstavnice firme Agencije Poslovnost pravni spor je zbog 50-ak kvadrata zgrade. 

"Naš direktor je vlasnik dijela katastarske čestice sporne zgrade, ali nadležna ispekcija nije nikada uradila novu parcelalizaciju zbog čega se preklapaju ZK izvaci", kazala je za Akta.ba.

Prema nezvaničnim informacijama, na tom mjestu planirana je gradnja stambeno-poslovnog objekta.

Podsjetimo, odmah preko puta zgrade u ulici Kotromanića br. 48 nalazi se zgrada u kojoj je nekada bila smještena Električna centrala, a koja je 2015. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Restauracija i zaštita nisu realizovane, zgrada je prodata investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o čemu je Akta.ba portal pisao ranije. 

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti