Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prekvalifikacija: Nova šansa za zaposlenje

05.11.2018. 14:03 / Izvor: Fena

Nezaposlenim osobama koje su uspješno završile stručnu obuku za III grupu za zanimanje "Tapetar“ u okviru projekta "Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“, danas su u Srednjoj stručnoj školi "Džemal Bijedić“ u Goraždu uručeni certifikati.

Ovu grupu obuke za zanimanje "Tapetar“ finansira Evropska unija i sufinansira DVV International – Ured u BiH.

Kako je istaknuto, kroz projekt kojim se nastoji smanjiti disbalans između ponude i potražnje radne snage na tržištu rada stručno su osposobljene nezaposlene osobe registrovane na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Alden Hodo završio je srednju poljoprivrednu školu, a sada ima i zvanje tapetara.  

"Veoma mi je drago da sam završio ovu obuku, stekao novo znanje i vještine. Preporučio bih svima koji su bez posla da prođu kroz neku sličnu obuku. Očekujem da dođem do posla", kaže Alden.

Obuku za tapetara je završila i Erma Baljić koja kaže da zadovoljna obukom.

"Ne može se opisati osjećaj kako je kada se ponovo vratiš u školske klupe sa trideset godina. Očekujem da mi ovo novo zanimanje omogući zaposlenje", ističe Erma.

"Certifikate je dobilo 20 osoba koje su uspješno prošle obuku u trajanju od 120 sati, od čega 48 teorijske nastave i 72 sata praktične nastave - kazala je Meliha Gačanin,  izvršna direktorica Udruženja "Aldi“ koje je realizator ukupnog projekta prekvalifikacije osoba s evidencije Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Partner u realizaciji projekta je Srednja stručna škola "Džemal Bijedić“ Goražde čiji direktor Admir Kurtović ističe zadovoljstvo činjenicom da je ova škola u projekt uključena od samog početka.

"Cilj obuke je da se nezaposlenim osobama omogući dobijanje novih vještina, a nakon toga i posao u nekoj od kompanija sa područja BPK Goražde. Do sada je ukupno 56 nezaposlenih osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK uspješno prošlo obuku i certificirano za spomenuta zanimanja, a njih 15 je već pronašlo zaposlenje u nekoj od kompanija koje egzistitraju na području BPK Goražde", pojasnio je Kurtović.

Aasistent na projektu u DVV International – Ured u BiH Anes Čerkez ocjenjuje da je ukupan projekt protekao vrlo uspješno.

"Još jedan uspješan rezultat ovog projekta je da će BPK dobiti još jednu ustanovu registrovanu za obrazovanje odraslih a to je Udruženje 'Aldi'. Želim da naglasim da su Srednja stručna škola i Udruženje 'Aldi' primjeri kako treba raditi u oblasti obrazovanja odraslih", naglasio je Čerkez.

Projekt ”Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja” finansira Evropska unija u vrijednosti od 162.572 eura, a implementira Udruženje ALDI Goražde u partnerstvu sa Srednjom stručnom školom ”Džemal Bijedić”. Projektom je omogućen besplatan program obuke za Gornjedrinsku regiju koja obuhvata devet općina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti