Presedan u BiH: Prevarom u Službenom listu građani Stupa izigrani drugi put

07.08.2018. 13:34 / Izvor: Akta.ba

U septembru prošle godine prilikom usvajanja regulacionog plana Stup Nukleus vijećnici su upozoravali da su građani prevareni.

Informacija da Tibra gradi stambenu zgradu i shopping centar u sarajevskom naselju Stup, koju je jučer objavio portal Akta.ba, izazvala je brojne reakcije među građanima i vijećnicima koji su bili protiv prevare zvane "septembarski regulacioni plan Stup Nukleus".

Jedan od njih je i Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Samir Avdić, koji podsjeća da su u septembru prošle godine prilikom usvajanja regulacionog plana Stup Nukleus upozoravali da su građani prevareni. Drugi put u deset godina.

"Jedan od amandmana na kojem su građani Stupa insistirali bio je i taj da se ne može krenuti u bilo kakvu izgradnju poslovno-stambenih objekata prije nego što započne izgradnja škole. Međutim, zemljište na kojem je predviđena izgradnja osnovne škole još uvijek nije proglašeno kao "zemljište od javnog interesa", ističe Avdić.

Iako je predviđeno jednim od amandmana, navodi da još uvijek nije formirana mješovita komisija za nadzor provedbe Plana (komisija sačinjena od predstavnika građana i predstavnika Opštine), što se i navodi u zaključcima sa netom održane sjednice Savjeta MZ Stup 2. 

NEPOŠTIVANJE ZAKONA​

Avdić podsjeća i da Regulacioni plan koji je objavljen u Službenom listu BiH tek 9 mjeseci nakon usvajanja, nije identičan onom koji je usvojen 21. septembra, niti onom koji je vijećnicima dostavljen u materijalima kao prijedlog za sjednicu 31. augusta 2017. godine.

"Regulacioni plan koji je objavljen u SL BiH u junu ove godine uopšte nije dostavljen u MZ Stup 2 i o tome sam obavješten od strane građana i Savjeta MZ. Iznenađuje me indolentnost države kada je u pitanju nepoštivanje zakona i procedura", navodi on.

Amar Kečo, vijećnik iz Demokratske fronte objašnjava za Akta.ba da su neuvrštavanjem amandmana u Službenom listu, prekršeni zakoni, a izigrani vijećnici i zakonodavno tijelo.

"Općinsko vijeće Ilidža 21. septembra 2017. je na sjednici izglasalo Regulacioni plan Stup Nukleus, uz amandmane koji su sastavni dio teksta RP, tačnije Odluke o provođenju", navodi Kečo.

Ono što je bitno, ističe, je da je tada većina vijećnika bila protiv toga, jer su same procedure donošenja Regulacionog plana bile mimo zakona. Ono što je usvojeno na toj sjednici, nije implementirano u Regulacioni plan Stup Nukles onako kako je moralo biti. 

Naglašava da su amandmani koji usvojeni morali biti sastavni dio teksta Odluke o provođenju i u tim amandmanima stoji da nema početka gradnje zgrada, prije nego se napravi osnovna škola, infrastruktura, putevi i sve ostalo što su građani tražili.

SPRATNOST BITAN FAKTOR

Kečo navodi još jedan bitan faktor, a to je spratnost koja prema RP može biti do P+8. "Međutim, oni su se na to oglušili u jednom dijelu i ostalo je da se u sjeveroistočnom dijelu RP-a može graditi spratnost P+16. Dakle, prevara je evidentna i ne mogu optužiti vijećnike SDA i ostale koji su glasali za taj plan, jer su svi glasali za amandmane koji su trebali biti sastavni dio Odluke o provođenju", objašnjava nam on. 

To što se oni nisu našli u Odluci, Kečo smatra krivim predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović, protiv kojeg je podnio krivičnu prijavu zbog krivotvorenje spisa i potpisivanja dokumenta u Službenom listu, a koji ne odgovara izglasanom Regulacionom planu od 21. septembra.

"I sada investitori rade u skladu sa zakonom. Zakon je ono što izađe u Službenom listu i u njima nigdje ne piše da nema gradnje dok se ne izgradi škola. Ukoliko Općinsko vijeće donese odluku da stavi van snage RP Stup Nukleus i onemogući dalju gradnju, investitori imaju mogućnost da traže penale od Općine jer oni rade po zakonu", ističe Kečo.

Na pitanje šta raditi dalje, ostaje upitno jer Kečo kaže da se radi o veoma složenom slučaju koji je zapravo presedan u Bosni i Hercegovini. "Ono što je izašlo u Službenom listu je po zakonu, ali dokument u njemu je krivotvoren. Bitna je prevara u Službenom listu", zaključuje on.

Neprilagođena infrastruktura

Investitor Tibra Pacifik nije želio davati izjave za naš portal, iako smo danima pokušavali. Inače, o konceptu gradnje Tibre Pacifik priča se već godinama, čiji vlasnici teže ka tome da na što manjem prostoru izgrade što veću zgradu.

Sigurno je da rade u skladu sa zakonom i da zgrade nisu bespravno izgrađene, ali problem nastaje kada se prvobitni plan prilagođava željama i potrebama investitora.

Brojni stanari godinama upozoravaju da prateća infrastruktura kao što su priključci za kanalizaciju, parking prostori, igrališta, škole, vrtići i slično, nije prilagođena tolikom njihovom broju.

U tom smislu ova gradnja je bespravna, što potvrđuje i odgovor od sarajevskog VIK-a koji su za naš portal kazali da trenutno nije podnesen zahtjev za izdavanje načelne saglasnosti, niti za izvođenje priključka na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži na lokalitetu Stup 2 gdje su trenutno počeli radovi.

 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti