Usvojen Nacrt zakona o plinovodu "Južna interkonekcija BiH - Hrvatska"

28.01.2021. 15:40 / Izvor: Fena
Usvojen Nacrt zakona o plinovodu 'Južna interkonekcija BiH - Hrvatska'

Nakon Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici i Dom naroda prihvatio je Nacrt zakona o plinovodu.

Nakon Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici i Dom naroda prihvatio je Nacrt zakona o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina - Republika Hrvatska".

Obrazloženo je da osiguravanjem dodatnog izvora, treba realizirati vrlo važan projekat sigurnijeg snabdijevanja gasom u FBiH, a ovim zakonom osigurati bržu prohodnost 'papirologije' prema odgovarajućim nivoima budući da sama izgradnja plinovoda iziskuje eksproprijaciju na određenim područjima Federacije, izdavanje dozvola i drugih upravnih akata.

"Federacija Bosne i Hercegovine se trenutno snabdijeva prirodnim gasom iz samo jednog pravca i samo jednog izvora, koristeći transportni gasovod koji prelazi granicu Srbije i Bosne i Hercegovine u mjestu Šepak, te se nastavlja do Zvornika, Kladnja, Sarajeva, Zenice i Travnika. Osim što je Federacija Bosne i Hercegovine ovisna o samo jednom izvoru i pravcu snabdijevanja, postojeći gasovod, izgrađen 1979. godine, zastario je i veoma je opterećen tokom zimskih perioda, kada je potrošnja gasa najveća", navela je Vlada.

Kako napominju, izgradnja nove gasne interkonekcije "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) - Posušje (Bosna i Hercegovina) - Tomislavgrad - Šuica - Kupres - Bugojno - Novi Travnik/Travnik, sa odvojkom za Mostar, prepoznata je kao projekat od najvećeg prioriteta za Federaciju BiH.

"Taj projekat uvršten je u sve ključne strateške, planske i razvojne dokumente donesene na nivou FBiH i Bosne i Hercegovine, uključujući i Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, Okvirnu energetsku strategiju FBiH do 2035. godine te Program javnih investicija Federacije 2020-2022.", navela je Vlada.

Prema daljnjem obrazloženju, realizacija projekta ključna je za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom, zbog čega je taj projekat jedan od najvažnijih, strateških i infrastrukturnih, u oblasti energetike.

Nadalje, prema trenutno važećem pravnom okviru, svi učesnici u sektoru gasa "dužni su planirati i poduzimati mjere za sigurno snabdijevanje gasom u skladu s propisanim standardima snabdijevanja i odgovorni su za sigurnost snabdijevanja gasom u okviru svoje djelatnosti", naveo je u obrazloženju predlagač zakona.

Gasovod Južna interkonekcija je u građevinskom smislu u kategoriji linijskih infrastrukturnih objekata specifičnih po tome što se prostiru na široj geografskoj teritoriji i prolazi kroz veliki broj zemljišnih parcela i različitih vrsta zemljišta - šumskog, poljoprivrednog i vodnog.

Iz tog razloga, odobravanje građenja takvih objekata podrazumijeva kompleksne postupke eksproprijacije i složene upravne postupke, u kojima nadležni izdaju veliki broj dozvola i drugih upravnih akata.

Detaljne analize postupka izdavanja dozvola za izgradnju energetske infrastrukture u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje je usvojila Federalna vlada, ukazale su da postojeći zakonodavni okvir za izgradnju energetske infrastrukture ne osigurava brzu realizaciju projekata te vrste.

Stoga je bilo potrebno pristupiti izradi posebnog zakona koji bi uredio pitanje izgradnje Južne interkonekcije kroz propisivanje posebnih upravnih postupaka za izdavanje dozvola sa skraćenim rokovima, čime bi se osigurala efikasna realizacija tog strateškog projekta.

Istu potrebu prepoznala su oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji su ranije zaključcima zadužili Federalnu vladu da izradi i u zakonodavnu proceduru uputi tekst tog zakona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti