Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Privredna komora traži: Zaštititi bh. tržište od nesigurnih proizvoda

29.05.2020. 11:21 / Izvor: Akta.ba

lndustrija čelika u BiH, okupljena kroz sve nivoe komorskog sistema u Bosni i Hercegovini, već godinama upozorava na nezaštićenost našeg tržišta u situaciji potrebe za obezbjeđenjem sigurnih i kvalitetnih proizvoda i zaustavljanja uvoza i plasmana nesigurnih proizvoda lošeg kvaliteta. Imajući u vidu sigurnosne aspekte čelika koji se koristi u građevinarstvu, u 2019. godini pokrenuta je inicijativa za donošenje i usvajanje Uredbe o tehničkim zahtjevima za čelik za armiranje betona koja se poziva na standard BAS EN 10080:2007 i Nacionalni dodatak prBAS EN 10080/NA.

Radna grupa WG2 tehničkog komiteta BAS/TC4 "Čelik, čelični proizvodi, obojeni metali i legure“ koja je bila formirana na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je još ranije izradila Nacionalni dodatak na standard BAS EN 10080:2007 "Čelik za armiranje betona — zavarivi armaturni beton“ koji je urađen i proglašen u predviđenom roku, ali predstavlja samo osnov za dalje aktivnosti koje se prije svega odnose na donošenje i usvajanje Uredbe o tehničkim zahtjevima za čelik za armiranje betona, sa obavezujućom primjenom prilikom uvoza u Bosnu i Hercegovinu.

Privredna/Gospodarska komora FBiH je u inicijativi upućenoj Vijeću ministara BiH, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvu komunikacija i prometa BiH naglasila da je u interesu privrede da iste adekvatno reaguju na navedenu problematiku u što skorijem vremenskom roku, i to na način da u skladu sa Zakonom o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanje usklađenosti (Službeni glasnik BiH, broj 45/04), Vijeće ministara BiH, na prijedlog nadležnog ministarstva donese Uredbu o tehničkim zahtjevima za čelik za armiranje betona. Radnu verzija Uredbe sačinile su stručne službe Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Prema Odluci o Planu aktivnosti za realiziranje programa preuzimanja tehničkih propisa, (Službeni glasnik BiH, broj 89/06) u članu 5. navedena oblast tj. Direktiva o građevinskim proizvodima br. 89/106/EEC i 93/68/EEC je u nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa.

Iz Privredne/Gospodarske komore FBiH su apelovali na nadležne institucije da ovu inicijativu shvate krajnje ozbiljno te u tom smislu preduzmu potrebne aktivnosti, kako bi se industrija čelika u BiH stavila u ravnopravniji položaj u odnosu na inostrane proizvodače čelika, a i kako bi se ujedno zaštitilo i domaće tržište.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti