Problemi u BH - Gasu, ekipe ne izlaze na teren

19.08.2021. 08:41 / Izvor: BHRT
Problemi u BH - Gasu, ekipe ne izlaze na teren

Mjesecima su problemi u BH-Gasu u žiži bh. javnosti. Najnoviji se odnose na efektivni nadzor nad gasovodom visokog pritiska.

Mjesecima su problemi u BH-Gasu u žiži bh. javnosti. Najnoviji se odnose na efektivni  nadzor nad gasovodom visokog pritiska.

Tehničke ekipe ne mogu izaći na teren, a u BH-Gasu kao razlog navode nedostatak novca i neusvajanje plana poslovanja i javnih nabavki. Stručnjaci tvrde da ova situacija ne može utjecati na sigurnost snabdijevanja gasom.

Tehničke ekipe ne mogu izaći na teren jer je istekao ugovor o registraciji vozila i osiguranju, i sve zbog toga jer nije usvojen Plan poslovanja i javnih nabavki ovog preduzeća, koji je Vladi Federacije BiH dostavljen prije osam mjeseci i do sada nije razmatran. Osim toga u BH-Gasu navode da u narednom periodu ističu softverske licence, licence za vođenje poslovnih knjiga i osiguranja u objektima.

"Bukvalno šaraf ne možemo kupiti, papir ne možemo kupiti ne možemo ništa jer jednostavno ne shvataju nas. Imaju potpuno druge namjere po pitanju ove kompanije odnosno uvoza gasa, tačno znamo šta se radi i sve smo prijavili nadležnim inspekcijama , federalnom Tužilaštvu, kantonalnom Tužilaštvu, u FUP išli dali izjavu, dokumente", kazao je Almir Bečarević, savjetnik direktora u BH-Gasu.

Tvrde, transportnom tarifom koju je odobrilo ministarstvo za period august – decembar, a koja iznosi 34,17 KM, ne osiguravaju se sredstva ni za redovno poslovanje. Kažu, nema planiranih 175 milona kubika gasa do kraja godine već 70 miliona kubika, što sa odobrenih 3 miliona maraka, uz troškove zakupa prostorija, registraciju vozila, komunalne naknade ostaje tek za kupovinu, kako kažu, jednog mjerača.

Glavno pitanje je – može li doći do problma poput curenja gasa na gasovodu, dužine 160 km, a da niko ne odreaguje? Stručnjaci kažu da odavno postoji ovaj problem. Tako novoizgrađeni gasovod u SBK već osam godina niko ne obilazi.

"U opširnom odgovoru na naš upit iz federalnog Ministarstva energetike, rudarstva i industrije, između ostalog, navode da na posljednjoj skupštini društva u julu Plan poslovanja društva nije kandidirala Uprava društva BhGAS-a, te plan nije mogao biti ni razmatran", ističe Semin Petrović, projektni menadžer u Istraživačkom razvojnom centru za gasnu tehniku.

Ono što ohrabruje jeste da i uprava BH Gasa i stručnjaci kažu da u narednom periodu neće doći do problema sa snabdijevanjem gasom ili povećanja cijena krajnjim potrošačima. Ko su krivci i ima li ih u ovoj priči, sve je sada na tužilaštvima, jer prijave su na stolu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti