Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prof. Bajrić: "PIT Krajina 2018" okuplja najznačajnija regionalna imena

06.10.2018. 11:32 / Izvor: Akta.ba

U najavi regionalne poslovno-stručne konferencije Proizvodnja-industrija-tehnologija 2018 (PIT Krajina 2018) koja će 25. oktobra u Bihaću okupiti najznačajnija regionalna imena industrijskog menadžmenta i predstavnike najznačajnijih proizvodnih firmi iz BiH i regije, donosimo intervju sa projekt menadžerom konferencije i saradnikom konsultantske kuće Targer Engineering & Consulting (E&C) prof. dr. Hadisom Bajrićem.

Prof. dr. Hadis Bajrić je vanredni profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, na katedri za industrijski inžinjering i menadžment, te konsultant iz oblasti upravljanja lancem snabdijevanja (supply chain management), industrijske logistike, leana i six sigme. U organizaciji konferencije PIT Krajina 2018 u Bihaću ima i ulogu domaćina, obzirom da je rođen i odrastao u Cazinu. 

Profesore Bajrić, prije svega, kakva su Vaša očekivanja od konferencije PIT 2018 u Bihaću, i zašto je izbor krajiška regija?

- Prema do sada potvrđenim imenima učesnika i prijavljenih kompanija, već je izvjesno da ćemo imati događaj koji će okupiti najznačajnija imena industrijskog menadžmenta iz regije (BiH, Hrvatska, Srbija),  te spektar tema koje će u budućnosti imati presudnu ulogu za budućnost proizvodnih kompanija u BiH, ali i u regiji. Prema sadržaju, temama, imenima izlagača, panelista, kompanija koje su se prijavile svoje učešće, imat ćemo događaj kojim bi se mogli pohvaliti i najznačajniji industrijski centri u Evropi. I konferencija u Tešnju i konferencija u Bihaću imaju za cilj kreiranje sistema za umrežavanje i osnaživanje proizvodnih firmi čiji je značaj u Bosni i Hercegovini ogroman, a koje ipak nisu u prvom planu. 

Što se tiče drugog dijela Vašeg pitanja, meni je zadovoljstvo da smo sa našim poslovnim partnerima, ali i lokalnim partnerima sa područja Unsko-sanskog kantona uspjeli dovesti PIT konferenciju u Krajinu, u Bihać, prvenstveno zbog lokal-patriotizma. Osim toga, Krajina ima svoje komparativne prednosti i krajnje vrijeme da ih mi Krajišnici prepoznamo i da ih počnemo koristiti na dobrobit svih. 

U kojoj mjeri su događaji poput ovog relevantni i značajni za domaće proizvodne firme, imajući u vidu svjetska kretanja u proizvodnji i industriji koja je ipak teško pratiti? 

- Postoje tri tipa kompanija, kompanije koje kreiraju promjene, kompanije koja se uspješno prilagođavaju i kompanije koje nestaju. Izbor je naš, mi smo tvorci svoje sudbine i uputstvo za upotrebu promjena je nedvosmisleno.

Kada biste od mene tražili da jednom riječju opišem PIT konferenciju onda bih izabrao riječ poput ušteda, racionalizacija, efikasnosti. I sve što smo u ovom trenutku mogli prepoznati kao potencijalno polje poboljšanja naših proizvodnih kompanija i sve što smo mogli uraditi po tim pitanjima mi dovodimo 25.oktobra u Bihać. U Bihaću ćemo govoriti o temama kao što je Industry 4.0, tema koja je izazov i za najrazvijenije njemačke kompanije, ali je to sasvim izvjesno budućnost čiji dio planiramo i želimo biti. Pričat ćemo o temama koje su preduslov za priču Industry 4.0, o lekcijama koje su prošle najznačajnije američke i evropske kompanije kada su se suočile sa izazovima globalne konkurencije. Na bh. kompanijama je dilema: da li podizati kvalitet naših procesa pa da budemo u poziciji da radimo profitabilnije poslove ili ćemo i dalje raditi poslove koje nisu nikom atraktivni osim zemljama trećeg svijeta.

Koji je karakter firmi koje učestvuju na ovakvim događajima u Bosni i Hercegovini, šta dobivaju od takvih događaja? 

- PIT konferencija je nastala iz potrebe da se napravi zborno mjesto za proizvodne kompanije. Iako je naš fokus proizvodnja, jer je to nešto što znamo i volimo raditi, teme koje će biti aktualizirane su teme iz kojih i uslužne organizacije, ali i javne ustanove mogu izvući značajne benefite. U suštini, karakter organizacija koje se interesuju za vanjsku pomoć, za ideje, za događaje koji donose networking i olakšanja u svakodnevnom funkcionisanju su bolji i agilniji dio bh. privrede. U pitanju su vlasnici, generalni direktori,  menadžmenti čiji su sistemi već značajno profesionalizovaniji i koje su „odbolovale dječije bolesti“. Teško je u javnost i iznijeti dojam o tome kakve sjajne proizvodne priče, kakve stručne menadžmente i kakve sisteme možete sresti u Bosni i Hercegovini. Percepcija je da su u pitanju male i jednostavne fabrike, ali to već odavno nije tačno. Malo je prostora za promociju takvih priča, i uostalom, i to je jedan od motiva za organizaciju ove konferencije. 

Ko su učesnici i gosti konferencije, kažite nam nešto više o temama? 

- Već sam spomenuo temu Industry 4.0 i to želimo osvijetliti kao viziju kojoj treba težiti, mogli bi reći da je to futur drugi. Ali ono što je u ovom trenutno puno značajnije za naše kompanije su teme koje omogućavaju da podignemo kvalitet i sposobnost naših procesa na viši nivo. Kroz svoj naučni i konsultantski rad imam dobar uvid u stanje i kvalitet poslovnih procesa naših kompanija. Naše kompanije često mogu biti mnogo profitabilnije (neke, odgovorno tvrdim, i duplo profitabilnije!) i taj prostor želimo da osvijetlimo kroz konferencijski sadržaj kroz teme kao što su Lean i Six Sigma. Također, ogroman prostor postoji u saradnji i sinhronizaciji aktivnosti između različitih učesnika u lancu stvaranja vrijednosti, moramo naučiti da planiramo, da dijelimo planove, da pretvaramo zalihe i dodatne kapacitete u informacije, da zajednički nastupamo i djelujemo, da pravimo kompatibilne biznise za razliku od konkurentskih. Neke od domaćih firmi su već napravile značajne intervencije u tom pravcu, ali mnogo je i potpuno neiskorištenog prostora za takav rad.    

Koliko su studenti u toku sa novim svjetskim trendovima, koliko univerziteti u praksi sarađuju sa privredom? 

- Nažalost na obrazovanje u BiH se još uvijek gleda i uglavnom spominje u kontekstu problema, a rijetko gdje da se spomene kao dio rješenja. I dok ne promijenimo ovaj ugao posmatranja teško će stvari ići naprijed. 

Saradnja univerziteta i privrede je pitanje gdje postoji ogroman prostora za unaprjeđenje i to na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana. Da bi se to promijenilo sve strane moraju uraditi svoju domaću zadaću. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti