Proizvođači sa područja Semberije predstavili svoje proizvode u Banja Luci

30.05.2021. 08:23 / Izvor: SRNA
Proizvođači sa područja Semberije predstavili svoje proizvode u Banja Luci

Manifestacija "Dani Semberije" se po prvi put održava u Banja Luci.

Proizvođači sa područja Semberije predstavili su u petak svoje proizvode i prerađevine na platou ispred "Krajiške kuće", u okviru manifestacije "Dani Semberije", koja se po prvi put održava u Banja Luci.

Sajam, izložbeno-prodajnog karaktera, obišli su gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Semberija, Krajina ili Hercegovina – sve je to Republika Srpska, te uzajamna podrška, prijateljstvo i saradnja moraju postati naš imperativ", rekao je Stanivuković.

On je istakao da mu je izuzetno drago što je gradonačelnik Bijeljine gost u Banja Luci, jer su Banja Luka i Bijeljina, kao dva najveća grada Republike Srpske trebala da uspostave saradnju u svim oblastima.

"U procesu je otvaranje "Semberske kuće" u našem gradu, te mi je izuzetno drago što je naš brend `Krajiška kuća` zaživio i pokazao se kao jedna veoma dobra ideja, koja je postala uzor i drugim gradovima Republike Srpske", poručio je gradonačelnik Banja Luke.

On je dodao da će se raditi na otvaranju "Krajiške kuće" i u Bijeljini, a da trenutno traju pregovori oko otvaranja ovog predstvaništva u Beogradu, a plan je da se ovaj brend proširi i na druge gradove u Srbiji.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić istakao je da se "Dani Semberije" prvi put održavaju u Banja Luci i to na platou koji je i zamišljen, kao mjesto koje će služiti promociji proizvođača iz banjalučke regije, ali svakako i prijatelja iz drugih gradova i regija Republike Srpske.

On je istakao da je na sastanku sa predstavnicima Grada Bijeljine razgovarano o pokretanju poslovno-tehničke saradnje između ova dva grada, s ciljem razmjene iskustava i znanja proizvođača, te dodao da je razmatrano i zajedničko djelovanje na planu poboljšanja politike podsticaja poljoprivredi, kao jednoj od najznačajnijih grana u Republici Srpskoj.

Ilić je rekao da je Centar za razvoj poljoprivrede i sela pripremio još niz manifestacija i aktivnosti ovakvog tipa, te se očekuju pozitivni efekti na razvoj poljoprivrede.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović zahvalio je za gostoprimstvo Gradu Banja Luci, te dodao da je ovaj događaj prilika da se prezentuje i promoviše dio poljoprivrednog potencijala Semberije, a posebno njenog prerađivačkog sektora.

On je dodao da je, tokom posjete Banja Luci, sa rukovodstvom Centra za razvoj poljoprivrede i sela održao konstruktivan sastanak, na kojem su razmatrani naredni koraci, koji će doprinijeti razvoj ovog značajnog sektora.

"Radit ćemo na jačanju saradnje, a tu planu je otvaranje "Semberske kuće" u Banja Luci i "Krajiške kuće" u Bijeljini, a pozvao sam gradonačelnika Banja Luke, te rukovodstvo Centra za razvoj poljoprivrede i sela da budu naši gosti na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu "Interagro", koji se tradicionalno održava u Bijeljini", rekao je Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti