Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Proizvodnja duhana u BiH na izdisaju

08.07.2021. 07:55 / Izvor: Nezavisne novine

Legalna proizvodnja duhana u BiH iz godine u godinu je sve manja, a krajnje loša situacija u ovoj grani poljoprivrede, prema riječima uzgajivača, mogla bi već sljedeće godine dovesti do potpune obustave proizvodnje.

Kako proizvođači ističu, nekoliko je razloga zašto je duhanska proizvodnja u BiH iz godine u godinu sve lošija, a to su, kako navode, zatvaranja domaćih fabrika duhana, male premije, jačanje crnog tržišta,  monopol velikih kompanija i, kako su rekli, "nerazumna politika UIO BiH".

Na održanom sastanku u Bijeljini su ustvrdili da postoji loš odnos Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) prema proizvođačima duvana, dok  sa druge strane iz UIO su saopštili da je sve rađeno u skladu sa Zakonom o duvanu.

Zbog svega navedenog organizatori proizvodnje duvana su juče održali sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija, na kojem su donijeli nekoliko zaključaka.

Svetozar Mihajlović, savjetnik direktora u kompaniji "Duvan" Bijeljina, ističe da je proizvodnja duvana u BiH postala nerentabilna, a rekao je i da je "UIO konfiskovala organizatore proizvodnje duvana".

"UIO je zbog pritisaka crnog tržišta i ilegalne proizvodnje praktično konfiskovala našu proizvodnju, za šta nije imala nikakav zakonski okvir", naveo je Mihajlović.

Upozorio je da zbog toga proizvođači duvana sljedeće godine neće moći preuzeti proizvodnju.

"Imamo nerazumnu politiku UIO koja nameća pravila koja ne postoje nigdje u okruženju u proizvodnji duvana i koja svoje slabosti i nemoć u borbi protiv crnog tržišta prenosi na nas koji smo organizatori legalne proizvodnje duvana", kazao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, UIO BiH obračunava dupli porez na promet, 17 plus 17 odsto, što je dovelo do situacije da se onemogući otkup duvana.

"Nekada je proizvodnja duhana bila oko 8.000 tona, a sada oko 500 tona", kaže on.

PODIJELI:

TAGOVI:

proizvodnja

duhan

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti