Razviti bolju komunikaciju između privrednih društava i općinskih službi

31.05.2018. 09:03 / Izvor: Akta.ba
Razviti bolju komunikaciju između privrednih društava i općinskih službi

Naglasili su da je saobraćajnica osnova od koje se počinje i bez koje je nemoguće raditi, proizvoditi i komunicirati.

Rekonstruirani krak Rajlovačke ceste koja vodi kroz poslovnu zonu u kojoj posluje više od 20 privrednih subjekata, među kojima je i kompanija Messer, svečano je otvoren jučer. 

Projekat je realizirala Općina Novi Grad Sarajevo uz podršku Ministarstva privrede KS kao jedan od strateški značajnih planova za razvoj infrastrukture poslovnih zona.

Cesta je već duže vrijeme bila u jako lošem stanju što je dovodilo u pitanje nesmetan rad velikog broja firmi koje posluju u tom području. Urađena je temeljita rekonstrukcija kolovoza širine šest metara, sa dvije saobraćajne trake, ivičnjaci, kao i odvodnja oborinskih voda.

Bila je to prilika da načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić sa suradnicima obiđu ovaj dio rekonstruirane ceste, kao i za sastanak sa privrednicima u prostorijama Messera. 

Generalni direktor Messer BH Gasa i Messer Tehnoplina Valentin Ilievski je upoznao ministra i načelnika o svim pitanjima koja su ostala otvorena u komunikaciji između Messera i općinske i kantonalne vlasti, te istakao koliko je važno olakšati poslovanje investitorima koji poput Messera ulažu sredstva, znanje, tehniku i ljudske potencijale u ovu zemlju.

Načelnik Efendić i ministar Šabić su naglasili kako je prioritet Općine i Kantona uspostavljanje boljih ekonomskih prilika za sve one koji žele investirati i tako, između ostalog, pružiti mogućnost za zapošljavanje i kreiranje pozitivnije slike za sve koji se dvoume da li razvijati biznis u BiH.

Na sastanku su prisustvovali i predstavnici firmi Bosman, Brojler, DHL, Ewofarma, Express One, General Logistic, Hercegovinalijek, Teknox group i Messer BH Gas. Nakon što su izložili svoje planove za naredni period, kao i teškoće koje ih limitiraju u radu, dobili su obećanja da će se raditi na iznalaženju rješenja koja će skratiti postupak dobijanja dozvola i uklanjanja drugih administrativnih barijera.

Ilievski je predložio općinskom načelniku da se razvije bolja komunikacija između privrednih društava i općinskih službi tako što bi trebala jedna osoba zadužiti referat za sve što je neophodno privrednicima i tako skratiti put i ubrzati rješavanje određenih potreba. 

Naglasili su da je saobraćajnica osnova od koje se počinje i bez koje je nemoguće raditi, proizvoditi i komunicirati. Urađena je temeljno tako da će se moći koristiti za teški teretni saobraćaj. Vrijednost projekta iznosi oko 600.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti