Slovenija blokirala tranzit kroz zemlju stranim kamionima

16.03.2020. 09:56 / Izvor: Akta.ba
Slovenija blokirala tranzit kroz zemlju stranim kamionima

Tranzit je dozvoljen jedino kamionima koji robu istovaraju robu u Sloveniji (krajnje odredište) ili ako su u pitanju kamioni koji prevoze poštu, medicinsku opremu ili farmaceutske proizvode i humanitarnu pomoć.

Slovenija je blokirala tranzit kroz zemlju stranim kamionima nosivosti preko 3,5 tone. Tranzit je dozvoljen jedino kamionima koji robu istovaraju robu u Sloveniji (krajnje odredište) ili ako su u pitanju kamioni koji prevoze poštu, medicinsku opremu ili farmaceutske proizvode i humanitarnu pomoć.

Od ponoci, 14-15. mart 2020. godine, Slovenija je donijela i Odluku o zabrani obavljanja javnog prijevoza putnika, unutarnjeg i međunarodnog.

Slovenačko-italijanske granice zatvorene su i za prijevoz putnika vozom što važi i za međunarodne povremene i redovne autobuske linije.

S ciljem rješavanja dugih redova vozila koja su blokirana na granicama, vlasti Slovenije i susjednih zemalja su 14. marta usaglasile formiranje konvoja putničkih i teretnih vozila. Prvi konvoji krenuli su u subotu. U planu su i  konvoji za kamione i strane državljane koji putuju autobusima kako bi im se omogućio povratak u matične države. Usaglašen je i politički dogovor s vlastima Hrvatske, Srbije, Bugarske, Rumunije, Turske i Ukrajine (dostupne informacije su ovdje).

Unutar Slovenije dozvoljen je prevoz robe za: poštu, medicinske potrepštine i humanitarnu pomoć.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti