Znate li što prskate po rukama? Pojavili su se opasni dezinficijensi

09.05.2020. 09:35 / Izvor: Index.hr
Znate li što prskate po rukama? Pojavili su se opasni dezinficijensi

Na obavezno dezinficiranje ruku prije ulaska u trgovine, banke, benzinske pumpe, pošte, a uskoro i kafiće i restorane, već smo navikli.

Na obavezno dezinficiranje ruku prije ulaska u trgovine, banke, benzinske pumpe, pošte, a uskoro i kafiće i restorane, već smo navikli. Gotovo bez razmišljanja zgrabimo pumpicu ili bocu s dezinficijensom, navlažimo ruke, protrljamo ih i nastavimo svojim poslom. Međutim, dezinficijensi su postali ozbiljan trošak trgovcima i čini se da su neki posegnuli za jeftinijim, ali i potencijalno opasnim sredstvima. Uz to još uvijek nema dovoljno dezinfekcijskog alkohola na tržištu pa mnogi traže alternativu i zaobilaze propise, piše Index.hr.

Mirisalo po kloru, počele ga peći ruke

"Kada sam poprskao ruke, osjetio sam jaki miris po kloru, a ubrzo nakon toga me je jako počela peći koža na rukama", rekao je Indexu jedan čitatelj iz Zagreba. Čini se, ako ga nos nije varao, da je u toj trgovini ruke dezinficirao manje ili više razrijeđenom varikinom ili nekim sličnim jeftinim sredstvom koje, istina, ubija viruse, ali i oštećuje kožu, a u dodiru sa sluznicom može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme.     

Dr. Natko Beck: U banci sam se susreo s dezinficijensom koji je nevjerojatno smrdio

"Vaši čitatelji sigurno ne fantaziraju. I sam sam se u banci susreo s dezinficijensom koji je nevjerojatno smrdio. Kao liječnik isprobao sam i osjetio sve moguće vrste dezinficijensa, ali ovako nešto nikada nisam osjetio", rekao je za Index dr. Natko Beck.

Otkako se u banci susreo s nepoznatom kemikalijom, dr. Beck se pouzdaje samo u vlastiti dezinficijens koji stalno nosi sa sobom te u rukavice koje navlači prije ulaska u trgovinu ili banku.

Liječnik nosi svoj dezinficijens

"Ne znam što bih drugo preporučio vašim čitateljima, ovo je ono što ja mislim da je najbolje. Vlastite rukavice i vlastiti provjereni dezinficijens", rekao je dr. Beck. Posebno su sumnjivi dezinficijensi koji se na ulazu u trgovine nalaze u neoriginalnoj ambalaži, običnim bocama s pumpicom, pa se ni na koji način ne može znati što nam se nudi za pranje ruku. Naravno, ni ambalaža s deklaracijom i sastavom nije potpuno sigurna jer se lako otvori i u nju ulije tko zna kakva kemikalija.

"Ne živimo u savršenom svijetu i sigurno ima onih koji pokušavaju uštedjeti", zaključio je dr. Beck. 

Stožer samo preporučio alkohol, zakon kaže da mora imati deklaraciju

Prema preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite dezinficijens za ruke trebao bi sadržavati najmanje 70 posto etilnog alkohola. I to je sve što kažu. Zakoni i europske uredbe pak propisuju da svi dezinficijensi, biocidni pripravci, moraju biti detaljno označeni.

"Neovisno o ambalaži koja se u prodavaonici koristi i u koju trgovci zbog praktičnosti primjene koriste, svaki biocidni pripravak mora biti propisno označen kako bi potrošači dobili informaciju o pripravku koji primjenjuju", rekli su nam u Državnom inspektoratu. Međutim, to najčešće nije slučaj jer trgovine kupuju dezinficijense u velikim pakiranjima pa ih prelijevaju u manje boce bez ikakvih oznaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti