Vučić i Hoti potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa

05.09.2020. 07:34 / Izvor: Agencije
Vučić i Hoti potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa

Kosovo će prema sporazumu postati dio inicijative "mini Schengen", kojeg su prošle godine potpisali čelnici Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti potpisali su u petak u Bijeloj kući sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Potpisivanju sporazuma nazočio je i američki predsjednik Donald Trump. Netom nakon potpisivanja sporazuma, Bijela kuća je na svom Twitter profilu objavila kako se radi o "povijesnoj prekretnici u odnosima Srbije i Kosova".

"Ponosni smo na ova dva hrabra lidera i sporazum. Radujem se daljoj saradnji i mogu reći da ću u bliskoj budućnosti posjetiti Srbiju i Kosovo", izjavio je Trump.

Prema pisanju srbijanskih medija, sporazumom je predviđeno rješavanje zastoja u priznavanju certifikata i diploma, zatim ukidanje mogućnost uvođenja jednostranih trgovinskih barijera, rješavanje zastoja kamiona na graničnim prijelazima te olakšavanje slobode kretanja.

Kosovo će prema sporazumu postati dio inicijative "mini Schengen", kojeg su prošle godine potpisali čelnici Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije.

Sporazum predviđa ulaganje u prometnice i pruge uz američko financiranje, pa bi tako Srbija trebala dobiti direktnu željezničku prugu do luke Drač u Albaniji, preko Kosova.

Također se spominje izgradnja autoceste Niš – Priština u punom profilu.

Postignut je i dogovor u vezi s imovinom Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu, kojim se Priština formalno obavezala da će početi poštivati presude koje se odnose na imovinu SPC.

Sporazum predviđa i otvaranje ureda Američkog razvojnog fonda u Beogradu, koji će biti zadužen za podršku projektima i investitorima koji će otvarati tvornice u Srbiji, navode mediji.

Nakon čina potpisivanja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da i dalje postoje ogromne razlike između Beograda i Prištine, ali da je sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa ogroman korak naprijed.

"Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava, što je važno za nas", rekao je Vučić.

Dodao je kako je iz sporazuma izbačena točka deset u kojem se spominjalo međusobno priznanje dviju država.

Kosovski premijer ustvrdio je kako je sporazum sa Srbijom "veliki korak naprijed koji bi trebao voditi ka međusobnom priznaju dvije zemlje".

Srbija [Beograd] i Kosovo [Priština] saglasili su da će napredovati u ekonomskoj normalizaciji pristajući na sljedeće:

• Obje strane će primjeniti sporazum o autoputu Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

• Obje strane će primjeniti željeznički sporazum Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

– Pored toga, obje strane će se obavezati na zajedničku studiju izvodljivosti o opcijama za povezivanje željezničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranu.

• Kosovo [Priština] i Srbija [Beograd] sarađivat će sa Američkom korporacijom za međunarodno finansiranje razvoja i EKSIM na memorandumima o razumijevanju radi operacionalizacije sljedećeg:

– Autoput Mira
– Željeznička veza između Prištine i Merdara
– Željeznička veza između Niša i Prištine
– Obezbjeđivanje finansija za podršku zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća
– Dodatni bilateralni projekti.
– Stalno prisustvo Američke razvojne agencije u Beogradu, Srbija.

• Obje strane će otvoriti i operacionalizovati objekat zajedničkog prelaza Merdare.

• Obje strane će se pridružiti "mini-šengenskoj zoni", koju su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine, i u potpunosti iskoristiti njene beneficije.

• Obje strane će međusobno priznati diplome i stručne uvjerenja.

• Obje strane će se složiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za potrebe djeljenja jezera Gazivode kao pouzdanog snabdijevanja vodom i energijom.

• Obje strane će diverzifikovati svoje zalihe energije.

• Obje strane će zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuju nepouzdani dobavljači u svojim komunikacionim mrežama. Tamo gde je takva oprema već prisutna, obje strane se obavezuju na blagovremeno uklanjanje i druge napore za posredovanje.

• Obje strane će povećati avionski pregled putnika, međusobnu razmjenu informacija i u okviru šire američke saradnje na Balkanu i obavezat će se na tehnološke nadogradnje za borbu protiv ilegalnih aktivnosti primjenom i operacionalizacijom sistema za provjeru i informisanje koje obezbjeđuju SAD, uključujući RIBE, APIS, ATS-G i SRTP.

• Obje strane se obavezuju da će štititi i promovisati slobodu vjeroispovesti, uključujući obnovljanje međuvjerske komunikacije, zaštitu vjerskih lokaliteta i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine bez nasljednika iz vremena Holokausta.

• Obje strane se obavezuju da će ubrzati napore na pronalaženju i identifikovanju ostataka nestalih osoba. Obje strane se obavezuju da će identifikovati i primjeniti dugoročna, trajna rješenja za izbjeglice i interno raseljena lica. Obje strane se obavezuju da će utvrditi kontakt osobu koja će predvoditi ove napore u okviru svojih vladinih ministarstava i koordinisati između Beograda i Prištine, i obezbedit će godišnje ažuriranje broja rješenih i neriješenih slučajeva.

• Obje strane će sarađivati sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi se založile za dekriminalizaciju.

• Obje strane se obavezuju da će u cjelini odrediti Hezbolah kao terorističku organizaciju i u potpunosti sprovesti mjere za ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolah u svojim jurisdikcijama.

• Kosovo [Priština] će se složiti da primjeni jednogodišnji moratorijum kojim se traži novo članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija [Beograd] saglasit će se sa jednogodišnjim moratorijumom u kampanji za nepriznavanje i uzdržat će se od formalnog ili neformalnog zahtjeva od bilo koje nacije ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo [Prištinu] kao nezavisnu državu.

Oba sporazuma o prestanku stupaju na snagu odmah.

• Kosovo [Priština] i Izrael se slažu da se međusobno priznaju.

U srpskoj verziji posljednja tačka glasi:

• Srbija [Beograd] saglasna je da otvori predstavništvo Privredne komore Srbije i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. i preseli svoju ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

( Fena/Seebiz.eu )

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti