Sporazum iz Vašingtona Srbiji donosi četiri milijarde dolara investicija

08.09.2020. 14:30 / Izvor: SRNA
Sporazum iz Vašingtona Srbiji donosi četiri milijarde dolara investicija

Ekonomski sporazum, potpisan u Vašingtonu, vrijedan je skoro četiri milijarde dolara novih investicija.

Ekonomski sporazum, potpisan u Vašingtonu, vrijedan je skoro četiri milijarde dolara novih investicija i investicioni je bum za cijeli region, izjavila je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

"Gradimo auto-put Niš - Merdare - Priština, za prvu deonicu od Niša do Pločnika dugu 33 kilometra, tender će biti raspisan krajem oktobra ili početkom novembra", rekla je Mihajlovićeva danas u Vranju. 

Ona je precizirala da je za tu dionicu obezbijeđeno 40 miliona eura bespovratnih sredstava od EU, potpisan je ugovor sa Evropskom investicionom bankom za 100 miliona eura i uskoro će biti potpisan ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za ostatak sredstava, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. 

"Uporedo, razgovaraćemo sa Američkim fondom za razvoj o finansiranju ostalih deonica", rekla je Mihajlovićeva. 

Ona je podsjetila da Američki fond za razvoj, čiji su predstavnici posjetili Srbiju u februaru, ima mogućnost da investira van SAD 60 milijardi dolara i da su zainteresovani da plasiraju novac u ovaj region. 

"Na nama je da tu šansu iskoristimo jer nam je u interesu da gradimo infrastrukturu. Ovim ekonomskim sporazumom razmišlja se o gradnji još jednog auto-puta od Bujanovca, preko Gnjilana do Štrpca, kao i gradnji pruge preko Merdara do Prištine", rekla je Mihajlovićeva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti