Bijeg kapitala iz Hrvatske: Nakon Megglea i BAT najavio odlazak

24.09.2020. 14:55 / Izvor: Index.hr
Bijeg kapitala iz Hrvatske: Nakon Megglea i BAT najavio odlazak

U godini rekordnog pada ekonomske aktivnosti, Hrvatskoj prijeti odlazak čak dva velika ulagača.

U godini rekordnog pada ekonomske aktivnosti, Hrvatskoj prijeti odlazak čak dva velika ulagača. 

Nakon što je, naime, Meggle najavio gašenje proizvodnje u Hrvatskoj, pred sličnom se odlukom sada nalazi i BAT. Ostvari li se scenarij odlaska dva ulagača, posljedice će, upozoravaju ekonomisti, biti nova vojska nezaposlenih, dodatno urušavanje industrije i negativan imidž Hrvatske među stranim ulagačima. 

Traže donošenje trošarinskog kalendara i jednak porezni tretman svih igrača na duhanskom tržištu 

Krajem rujna istječe petogodišnje razdoblje u kojem se multinacionalna duhanska industrija BAT, koja je 2015. godine od Adrisa kupila Tvornicu duhana Rovinj (TDR), obvezala da neće seliti proizvodnju iz Hrvatske. Iz BAT-a već mjesecima upozoravaju da ih država guši porezima i nejednakim tretmanom u odnosu na druge igrače u duhanskoj industriji. U duhanskoj su industriji, doduše, svjesni da Hrvatska kao članica EU mora dodatno oporezovati duhanske proizvode, ali ukazuju na postojanje velikih razlika u poreznom tretmanu pojedinih duhanskih proizvoda, kao i na mijenjanje poreznog opterećenja preko noći. To sve, ističu, pogoduje bujanju sive ekonomije. 

Zamjerke BAT-a odnose se ponajprije na nepostojanje trošarinskog kalendara, koji je uobičajen u drugim, razvijenijim zemljama, a koji tvrtkama omogućuje da planiraju poslovne aktivnosti u naredne dvije ili tri godine, budući da vlada u takvom dokumentu daje hodogram mijenjanja trošarina. Sada se trošarine mijenjaju, upozoravaju poznavatelji prilika, ad hoc, odnosno uglavnom ovisno o potrebama državne blagajne za novcem. 

Nadalje, upućeni u stanje u duhanskoj industriji ukazuju da država nejednako oporezuje duhanske proizvode. Primjerice, grijani duhani, koji su sve zastupljeniji na hrvatskom tržištu i trenutno drže udio od pet posto na hrvatskom duhanskom tržištu, čak su trostruko manje oporezovani od klasičnih cigareta. Posljedica toga je, izračunali su stručnjaci, da država od kutije najjeftinijih klasičnih cigareta ubere 16,24 kuna od trošarina, dok od kutije grijanih duhanskih proizvoda od trošarina dobije 4,88 kuna. S obzirom na to da između cijene kutije cigareta i cijene kutije grijanih duhanskih proizvoda nema velikih razlika, korist od takvog oporezivanja, upozoravaju naši sugovornici, imaju proizvođači grijanih duhanskih proizvoda, koji su izvan Hrvatske.

PDV i trošarine čine preko 80 posto cijene kutije cigareta

"Udio poreza i trošarina u cijeni klasičnih cigareta je preko 80 posto, dok je u grijanim duhanskim proizvodima samo 39 posto", objašnjava naš sugovornik, dobro upućen u stanje duhanske industrije, koji je molio za anonimnost.

Problem u cijeloj priči je i što oporezivanje klasičnih cigareta raste znatno bržom dinamikom od oporezivanja grijanih duhana. Neke računice, primjerice, pokazuju da su trošarine na cigarete od 2017. godine rasle 2,80 kuna po kutiji, dok je PDV istodobno porastao jednu kunu. Kalkulacije se, inače, odnose na jeftinije cigarete, dok je kod skupljih brendova rast bio i veći. S druge strane, trošarine na grijane duhane do travnja ove godine nisu rasle, kada su porasle 1,22 kune, dok je PDV ostao isti. 

"Na tržištu moraju postojati jednaki uvjeti poslovanja za sve u duhanskoj branši, kao i predvidivost poslovanja. Zbog takvog oblika oporezivanja štetu trpi i državni proračun jer godišnje gubi oko 200 milijuna kuna, dok takvo oporezivanje ide na ruku uvoznicima", poručuje naš sugovornik. 

Gašenje BAT-ove proizvodnje u Hrvatskoj znači 1600 otkaza

Ne iznenađuje stoga što su je već početkom ljeta jedna od glavnih vijesti bila moguće povlačenje BAT-a iz Hrvatske. Takav razvoj događaja na ulicu bi bacio 1600 zaposlenih. Otvorilo bi se i pitanje opstanka tvornice u Kanfanaru, jedne od najmodernijih u ovom dijelu Europe, kao i tvornice u Virovitici. Uz to, BAT je vlasnik i iNovina, lanca kioska, a velik upitnik nadvio bi se i nad proizvodnju duhana u Podravini, gdje se time bavi oko 400 kooperanata. Konačno, vrijedi istaknuti i da je BAT jedan od najvećih stranih ulagača u hrvatsko gospodarstvo, u koje je u posljednjih pet godina, prema analizi koju je izradio Oxford institut, investirao 4,7 milijardi kuna. 

Odlazak BAT-a bio bi posebno težak udarac za gospodarstvo Istre. Nakon propasti Uljanika, industrija u Istri je na koljenima. Eventualno gašenje TDR-a, BAT-ove uzdanice u Hrvatskoj, industriju u Istri bi sveo na ostatke ostataka. Tim više što bi to izravno ugrozilo i poslovanje drugih tvrtki vezanih uz BAT, poput AR Packaginga (bivše Istragrafike) koja za BAT proizvodi ambalažu. U AR Packagingu kažu da bi odlazak BAT-a izravno ugrozio njihov pet milijuna eura vrijedan investicijski ciklus, što bi se teško odrazilo na njihovo poslovanje. 

Plenković prije tri mjeseca najavio da će naći rješenje, ali nije se ništa dogodilo 

U cijelu priču u lipnju se zato uključio i premijer Andrej Plenković koji je najavio da će se naći rješenje za zadržavanje BAT-a u Hrvatskoj. No tri mjeseca kasnije nije se dogodilo ništa. Vrijeme sada rapidno curi, a sindikalci i proizvođači duhana su očajni i traže hitan sastanak s premijerom. Međutim, termin sastanka, kažu nam, još čekaju. 

"Naš cilj je da se zadrži proizvodnja u Kanfanaru jer o tome tamo ovisi 500 radnih mjesta. Kada tome dodate i ostale koji rade za BAT, brojka je znatno veća. Odlazak BAT-a za Istru, a i šire, bila bi potpuna katastrofa jer novih radnih mjesta nema", objašnjava za Index predsjednik sindikata PPDIV Denis Paradiš. 

Cijeli članka pročitajte ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti