Pokrenuta kampanja protiv izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu

05.10.2020. 07:37 / Izvor: Akta.ba
Pokrenuta kampanja protiv izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pokrenula je kampanju protiv izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pokrenula je kampanju protiv izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu jer smatraju da je to igra u kojoj svi gubimo.

Iz WWF-a navode da su, iako energiju crpe iz obnovljivih izvora, male hidroelektrane štetne za okoliš jer zagađuju i isušuju rijeke. Osim toga, male hidroelektrane (mHE) nisu ni učinkovite - iako im je 2018. na Balkanu bilo dodijeljeno 70 posto državnih poticaja, generirale su samo 3,6 posto ukupne električne energije.

Ističu da izgradnjom malih hidroelektrana svako od nas gubi, i to višestruko: gubi rijeke i nacionalne parkove koji se isušuju, endemske vrste riba, plodno tlo, radna mjesta i još mnogo toga.

Javnost podsjećaju da je glavni motiv za gradnju malih hidroelektrana na bosanskohercegovačkim rijekama izrazito štetan sistem poticaja za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana (OIE). Zahvaljujući tom sistemu, građani Bosne i Hercegovine isplatili su milione eura subvencija privatnim investitorima, a istovremeno gube nevjerojatne prirodne vrijednosti i resurse.

Da podigne svijest o svim tim gubitcima, WWF je pokrenuo kampanju u Bosni i Hercegovini i regiji s ciljem obustave davanja državnih poticaja za male hidroelektrane jer bi bez njih većina od čak 2.700 projekata izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu bila neisplativa, a onda i zaustavljena.

"Nemoj i ti biti gubitnik, potpiši peticiju na losingrivers.com/bih i pridruži se borbi za spas rijeka u Bosni i Hercegovini i regiji", saopćeno je iz WWF-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti