Evo ko i pod kojim uvjetima može ući u Hrvatsku?

02.12.2020. 07:48 / Izvor: Index.hr
Evo ko i pod kojim uvjetima može ući u Hrvatsku?

Svi koji prelaze državnu granicu od ponoći imaju dodatnu obvezu.

Svi koji planiraju na put izvan Hrvatske moraju znati - od danas vrijede nova pravila. Svi koji prelaze državnu granicu od ponoći imaju dodatnu obvezu. Nova pravila vrijedit će namanje do 15. prosinca.

Načelnik uprave za granicu Ravnateljstva policije Zoran Ničeno za Dnevnik Nove TV objasnio je kako je od ponoći na snazi mjera koja na drugačiji način kategorizira putnike koji ulaze u Hrvatsku - ne više sukladno državljanstvu pojedine osobe, nego sukladno području iz kojeg dolaze. 

"Dakle, EU agencija za prevenciju i praćenje bolesti svakog četvrtka izdaje jednu mapu zelenih i crvenih područja. Ovisno o stanju u pojedinom području u EU s tih područja, iz tih europskih regija, će se moći ulaziti u Hrvatsku s PCR testom ili bez njega. Trenutno, recimo, obitelj iz Njemačke koja dolazi u Hrvatsku bi morala ući u Hrvatsku s negativnim PCR testom. Kao i u prošloj odluci postoji čitav niz iznimki, koje se primjenjuju na zdravstvene radnike, prekogranične radnike, učenike", kazao je Ničeno.

Treće zemlje

Objasnio je kako državljani Europske unije koji ulaze u Hrvatsku iz područja trećih zemalja, recimo BiH, imaju privilegiju ulaska kako žele. 

"Državljani trećih zemalja koji dolaze u Hrvatsku iz trećih zemalja moraju imati opravdan razlog za ulazak u Hrvatsku, a hrvatski državljani iz BiH primjerice moraju imati negativan PCR test", kaže Zoran Ničeno. 

Što je s osobama u tranzitu?

"Osobe u tranzitu imaju 12 sati da izađu iz Hrvatske, za druge kategorije osoba je fleksibilno, gledaju se razlozi njihovog prekograničnog putovanja", rekao je Ničeno. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti