Završeno anketiranje u Hrvatskoj o interesu za vakcinisanjem, rezultati 'šaroliki'

Vijesti / REGIJA

Završeno anketiranje u Hrvatskoj o interesu za vakcinisanjem, rezultati "šaroliki"

Iz ove je ankete vidljivo da će u vakcinisanje biti uključen 721 doktor, koji se i inače brinu o korisnicima domova za starije, ali i da će trebati još oko 90 dodatnih doktora.

15.12.2020. 11:04 / Izvor: Jutarnji list

Prvi podaci iz bolnica u Hrvatskoj govore da bi se vakcinisalo tek oko polovine doktora, ali bi se zato medicinske sestre u većem broj odlučile za jedinu zaštitu od koronavirusa koja u ovom trenutku postoji.

Također, prošle sedmice je završeno anketiranje korisnika domova za starije, kao i zaposlenih. Ta je anketa pokazala da bi se vakcinisalo više od 70 posto korisnika, ali bi to učinilo samo 40 posto zaposlenika.

Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u planu vakcinacije predviđa da će se prvo vakcinasti upravo korisnici i zaposlenici domova za starije te zdravstveni radnici, a kako je vakcinisanje neobavezno, potrebno je znati broj onih koji pristaju na vakcinisanje kako bi se što bolje moglo organizirati vrijeme, način, mjesto i broj vakcinisanih, piše Jutarnji list.

No, u HZJZ-u drže da će se te brojke kad vakcina stigne ipak povećati, premda optimizam ne ulijeva svakogodišnje vakcinisanje protiv gripe za koje je odaziv zdravstvenih djelatnika relativno mali.

U domovima za starije u kojima je anketiranje već završeno rezultati su "šaroliki". Pa je tako odaziv na cijepljenje korisnika domova za starije najniži u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to 66 posto, a zaposlenika 29 posto. U Šibensko-kninskoj županiji cijepilo bi se samo 13 posto zaposlenika, a u Istarskoj njih 25 posto. Najviše zaposlenika domova cijepilo bi se u Međimurskoj županiji, i to 68 posto, što je moguće potaknuto i trenutačnom vrlo lošom epidemiološkom situacijom u toj hrvatskoj regiji.

Iz ove je ankete vidljivo da će u vakcinisanje biti uključen 721 doktor, koji se i inače brinu o korisnicima domova za starije, ali i da će trebati još oko 90 dodatnih doktora.

Naime, Pfizerova vakcina koje će prvo stići u Hrvatsku vrlo je komplicirana za pripremu pa će sasvim sigurno, kažu stručnjaci, trebati biti uključeno u imunizaciju više osoba nego što je to uobičajeno kod vakcinacije protiv gripe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti