Potraga za sezonskim radnicima unatoč pandemiji

16.01.2021. 08:52 / Izvor: Glas Srpske
Potraga za sezonskim radnicima unatoč pandemiji

Iako je ljeto još daleko, a virus korone ne jenjava, hotelijeri i ugostitelji iz Hrvatske započeli su pripreme za predstojeću turističku sezonu i pronalazak radnika u inozemstvu, obećavajući plaću do 2000 eura.

Iako je ljeto još daleko, a virus korone ne jenjava, hotelijeri i ugostitelji iz Hrvatske započeli su pripreme za predstojeću turističku sezonu i pronalazak radnika u inozemstvu, obećavajući plaću do 2000 eura.

Društvene mreže preplavljene su oglasima hrvatskih poslodavaca koji traže konobare, profesionalne kuhare i druge sezonske radnike.

Iako su u Hrvatskoj na snagu stupili novi propisi prema kojima će, između ostalog, lokalni stanovnici imati prednost na sezonskim poslovima, tamošnji hotelijeri i ugostitelji i dalje ulažu puno nade u bh. Sezonske radnike, jer, kako kažu, ne mogu pronaći dovoljno radna snaga u Hrvatskoj.

Sezonske plaće u Hrvatskoj kreću se od 600 do 2.000 eura mjesečno, uz besplatan smještaj i hranu, kao i registraciju i zdravstveno osiguranje.

Vlasnik tri ugostiteljska objekta na Krku Nermin Hasanagić, koji se krajem prošle godine počeo pripremati za predstojeću turističku sezonu, kaže da ovog ljeta planira zaposliti 20 radnika, između ostalih i iz BiH.

"Pripremamo se za nadolazeću sezonu kao da virus korone ne postoji. Preko poznanika tražim profesionalnog kuhara i više konobara, koji znaju engleski, a poželjno je i znanje njemačkog. Smještaj i hrana su osigurani", rekao je Hasanagić, koji je za dobrog kuhara spreman platiti i do 1.500 eura mjesečno.

Plaća konobara, dodao je Hasanagić, u prosjeku iznosi 1.000 eura, pa može varirati ovisno o poslu.

Vlasnik restorana na Rabu Marinko Štokić također je krenuo u potragu za chefovima, majstorima pizze i konobarima.

"Trebaju nam dvije kuharice, majstor pizze i dvije konobarice. Međutim, u Hrvatskoj se promijenio zakon koji nalaže da se prvo zaposle osobe koje su na našoj evidenciji nezaposlenih. Radne dozvole za radnike iz drugih zemalja možemo raditi tek nakon što na domaćem tržištu rada nema zadovoljavajućeg osoblja", objasnio je Štokić i dodao da se svakodnevno javljaju sezonski radnici iz BiH, Srbije, Makedonije i drugih zemalja.

Koronski virus nije utjecao na odluku sezonskih radnika iz drugih zemalja da budu zainteresirani za rad na jadranskoj obali, a da je, kaže, ove godine mnogo više poziva nego lani.

Predsjednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih radnika u RS-u Željko Tatić rekao je da je, unatoč neizvjesnosti uzrokovanoj virusom korone, nekoliko ozbiljnih poslodavaca iz Hrvatske već kontaktiralo radnike iz BiH.

"Prava navala hrvatskih poslodavaca tek dolazi, jer sezona uskoro započinje. Mnogi stanovnici u BiH jedva čekaju priliku da odu na more raditi, jer je plaća, na primjer konobara, neusporedivo veća nego ovdje. Vjerujem da će isti, ako ne i veći broj ljudi i ove godine ići raditi na hrvatsku obalu", rekao je Tatić.

Dragana Lazić iz Banjaluke kaže da je već razgovarala s obitelji s Korčule, gdje već nekoliko ljeta radi kao konobar, a po potrebi i kao pomoćni kuhar.

"Prošle godine nisam radio na moru, iako je sve bilo dogovoreno. Zbog virusa korone nisam želio roditelje ostaviti na miru, iako nije bilo posla, tako da moja plaća sigurno ne bi bila ista kao prethodnih godina", rekao je Lazić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti