Poslodavac iz Makarske sagradio dvije zgrade za svoje radnike

03.03.2021. 12:50 / Izvor: Slobodna Dalmacija
Poslodavac iz Makarske sagradio dvije zgrade za svoje radnike

Dvije Pašalićeve zgrade njegovu sestrinsku firmu koštale su nešto više od 1,45 miliona eura.

Poslodavac iz Makarske Mijo Pašalić i njegova firma u kojoj je zaposleno 120 radnika, odlučili su da pomognu radnicima koji nisu imali riješeno stambeno pitanje.

Naime, oni su zbog njih sagradili dvije zgrade, odnosno 16 stanova od oko 60 kvadrata. Useljenje 13 od ukupno 16 radnika planirano je za period od kraja marta do Uskrsa.

Dvije Pašalićeve zgrade njegovu sestrinsku firmu koštale su nešto više od 1,45 miliona eura.

Radnici će kvadrat stana plaćati od 650 do 950 eura na rok od 15 godina, s time da u ugovoru nije navedeno da u tom periodu moraju biti zaposleni u Pašalićevoj kompaniji Apfel.

Zgrade su se gradile godinu dana, a nove stanare će stan sa parking ili garažnim mestom koštati oko 60.000 eura.

"Zemljište za zgrade smo platili 250 eura po kvadratu, i kada gledate ponašanje banaka prema običnim ljudima te cijenu zemljišta i građenja, nas je sve zajedno koštalo po kvadratu između 1.400 i 1.500 eura", rekao je Pašalić.

Prvo su sve rešili sa bankom, kaže poslodavac, stoga će kamatna stopa njegovim radnicima biti 1,99 do 2 odsto, prenosi Slobodna Dalmacija.

Šest mjeseci su obavljali razgovore sa dvije banke, a na kraju su se dogovorili sa Zagrebačkom bankom, koja je, kako kaže, ispala jako korektna. Prilikom pregovora, ispostavilo se da sedam do osam ljudi od njih 13 imalo dugove prema jednoj ili više banaka pa je firma i tu pomogla.

"Jednostavno smo shvatili da jedna naša kolegica, koja je podstanar i ima dvoje djece, nikada neće riješiti stambeno pitanje, kao ni druga radnica, samohrana majka koja je podstanar 11 godina", ističe Pašalić, dodavši da se za stanove javilo 26 radnika i kroz tri kruga razgovora zaključilo se ko je tih 13 porodica koje će biti stambeno zbrinute u zgradama firme.

Pašalić je uvjeren da je ovakav način stambenog zbrinjavanja ispravan jer čovjek ne može sam voditi firmu, a ni živjeti i to je njegova vodilja cijeli život.

 

Foto: Ivo Ravlić | Cropix 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti