Na putu prema nepogrešivoj proizvodnji uz Boschevu umjetnu inteligenciju

09.03.2021. 11:04 / Izvor: Akta.ba
Na putu prema nepogrešivoj proizvodnji uz Boschevu umjetnu inteligenciju

Preciznija od očiju ili ušiju, brža od uma: umjetna inteligencija prikuplja i obrađuje podatke koji se broje u terabajtima za samo nekoliko sekundi i tako pomaže ljudima da brzo shvate složene odnose i djeluju.

Bosch priprema uvođenje sustava umjetne inteligencije u svojim postrojenjima diljem svijeta

Preciznija od očiju ili ušiju, brža od uma: umjetna inteligencija prikuplja i obrađuje podatke koji se broje u terabajtima za samo nekoliko sekundi i tako pomaže ljudima da brzo shvate složene odnose i djeluju. U Boschevu Centru za umjetnu inteligenciju (BCAI) razvili su sustav utemeljen na umjetnoj inteligenciji koji otkriva anomalije i kvarove u ranoj fazi proizvodnog postupka, pouzdano smanjuje broj neprihvatljivih dijelova i poboljšava kvalitetu proizvoda. Tijekom svog izlaganja u okviru Boscheve digitalne konferencije o umjetnoj inteligenciji "AI CON", koja se održala u srijedu 3. ožujka, Boschev glavni digitalni/tehnološki direktor dr. Michael Bolle izjavio je: "S pomoću umjetne inteligencije tvornice mogu postati učinkovitije, produktivnije i sigurnije za okoliš, a proizvodi još bolji. Zahvaljujući našem novom UI rješenju postrojenja će uštedjeti milijune na troškovima."Pokusna postrojenja u kojima se UI rješenje već upotrebljava štede između jednog i dva milijuna eura godišnje. Na primjer, u postrojenju u Hildesheimu uspjeli su s pomoću umjetne inteligencije otkriti i ukloniti smetnje koje su ometale proizvodnju. Zbog toga se trajanje ciklusa na proizvodnim linijama smanjilo za 15 posto. Učinak umjetne inteligencije potvrđen je u istraživanjima. Industriji 4.0 posebno bi pogodovala rasprostranjena uporaba umjetne inteligencije u Njemačkoj. Ako se uzmu u obzir razne industrije, najveći potencijal za uštedu na troškovima (više od 50 posto, tj. 182 milijarde eura) ima proizvodnja potpomognuta umjetnom inteligencijom (izvor: njemačko udruženje za internetsku industriju eco i konzultantska tvrtka Arthur D. Little, 2019.) Bosch će 2021. svoje UI rješenje razvijeno u Boschevu Centru za umjetnu inteligenciju isprva uvesti u 50 postrojenja za pogonske sklopove diljem svijeta i povezati ga s više od 800 proizvodnih linija. Svakog će se dana pohranjivati više od milijarde podatkovnih poruka na platformu za analizu. Bosch planira nakon toga uvesti svoje UI rješenje po cijelom društvu, tj. u oko 240 postrojenja. Društvo će također iskoristiti stečeno iskustvo i tehnološko znanje za razvoj nove UI tehnologije za proizvodnju.

Boscheva umjetna inteligencija poboljšava proizvodnju i proizvode

Boschevo poslovno područje Rješenja za mobilnost odabrano je da bude pokusni korisnik nove platforme za analizu potpomognute umjetnom inteligencijom. Bosch će u sljedećih nekoliko godina uložiti oko 500 milijuna eura kako bi digitalizirao i povezao postrojenja. Očekuje se da će društvo uštedjeti dvostruko toliko, tj. oko milijarde eura do 2025. godine. Ključni dio projekta čini uporaba umjetne inteligencije. Rezultat suradnje između BCAI-a i postrojenjā navedenog odjela jest univerzalno UI rješenje za proizvodnju koje se služi Proizvodnim izvršnim sustavom (MES) softvera Nexeed Boscheve poslovne jedinice Povezana industrija, koji automatski prikuplja, obrađuje i analizira podatke iz raznih izvora skoro u stvarnom vremenu. Podaci od senzora strojeva služe kao osnova za, recimo, utvrđivanje promjena u raznim proizvodnim postupcima. Softver Nexeed za Industriju 4.0 „prevodi” i prikazuje podatke i kodove, dok UI sustav predlaže radnju, a zaposlenik odlučuje što učiniti. Nadzorne ploče glavni su alati u ovom postupku. Pojedinačno su prilagođene i izrađene po mjeri za lokalne potrebe i odgovarajuću UI analizu. To olakšava pronalaženje mogućih uzroka pogrešaka. Mogu se integrirati i postupci za strojeve i montažne linije koji se samostalno prilagođavaju. Na primjer, ako se rupa probuši na pogrešnom mjestu, UI sustav samostalno poduzima potrebne korake. Katkad UI sustav dobiva potporu od kamera koje se nalaze uzduž proizvodnih linija i snimaju postupak proizvodnje. Sustav na temelju naučenih uzoraka prepoznaje odstupanja i tako omogućuje trenutačno djelovanje. Osim toga, podaci s terena i od klijenata povezani su s platformom u pojedinačnim slučajevima. To pomaže sustavu da još bolje shvati kako se proizvodi ponašaju na terenu, što mu pak omogućuje da otkrije nedostatke na vrijeme i predvidi neminovne pogreške.

Bosch uz pomoć umjetne inteligencije iskorištava proizvodni potencijal

Premda je proizvodna industrija u teoriji shvatila situaciju, i dalje zaostaje u praksi: više od polovice njemačkih poduzeća (58 posto) uviđa revolucionarni potencijal umjetne inteligencije, ali samo se jedno od sedam poduzeća (14 posto) trenutačno koristi umjetnom inteligencijom za Industriju 4.0 (Bitkom, 2020.). Očigledna većina Nijemaca (60 %) htjela bi da se umjetna inteligencija više upotrebljava u industriji, u sektorima poput proizvodnje automobila i zrakoplova. To je ključno otkriće istraživanja Bosch AI Future Compass. Istraživanje je predstavljeno u studenom 2020. i otkrilo je da bi više od dvije trećine ispitanika odobrilo uporabu umjetne inteligencije pri dijagnostici strojnih kvarova i u drugim područjima s naprednom tehnologijom. Bosch se već potpuno posvetio umjetnoj inteligenciji. Kad je riječ o proizvodnji, navedena tehnologija pomaže smanjiti broj neprihvatljivih dijelova, poboljšava korištenje strojevima i sustavima te optimizira proizvodne postupke. "Umjetna je inteligencija tehnologija koja određuje epohu. Možemo je usporediti s izumom knjigotiska. Uvest će revoluciju u proizvodnju. S pomoću umjetne inteligencije strojevi i proizvodi naučit će kako biti pametni i pripravni", izjavio je Bolle. Uz projekte u vlastitim postrojenjima, Bosch rješenja utemeljena na umjetnoj inteligenciji također stavlja na tržište. Kad je riječ o primjeni u proizvodnji, mogućnosti uključuju automatizirani vizualni pregled predmeta, softver za pametno upravljanje proizvodnjom i sofisticirano upravljanje energijom. Bosch će predstaviti svoja UI rješenja za proizvodnju na digitalnom sajmu Hannover Messe 2021 (od 12. do 16. travnja).

Bosch gradi svoju poslovnu strategiju oko umjetne inteligencije

Bosch smatra umjetnu inteligenciju ključnom tehnologijom. Cilj je da do 2025. svi Bosch proizvodi sadržavaju umjetnu inteligenciju odnosno da budu razvijeni ili proizvedeni s pomoću nje. Zato Bosch ulaže u pametne ljude, odgovarajuću infrastrukturu i prikladne uvjete. Bosch namjerava do kraja 2022. obučiti 20 000 zaposlenika o umjetnoj inteligenciji. Jedan od ključnih čimbenika jest BCAI, istraživački i razvojni centar za umjetnu inteligenciju. Već nakon tri godine od osnivanja BCAI je vratio početno ulaganje. Sada pridonosi društvu s oko 300 milijuna eura. Boschev cilj: "Istražujemo i nudimo umjetnu inteligenciju koja je sigurna, učinkovita i objašnjiva", rekao je Bolle. Društvo je u prvom redu usredotočeno na industrijsku umjetnu inteligenciju, odnosno na vezu između umjetne inteligencije i fizičkog svijeta. Bosch ima odlične mogućnosti u tom području. „U našim se postrojenjima proizvode razni proizvodi: od hladnjaka i električnih alata do pogonskih sklopova i pomoćnih sustava za automobilsku industriju te automatizacijske tehnologije za uporabu u tvornicama. Sada oplemenjujemo postojeće znanje UI algoritmima”, objasnio je Bolle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti