Skoro dvije trećine građana BiH se želi vakcinisati, najviše vakcinama Sputnik V i Pfizer

17.03.2021. 12:24 / Izvor: Akta.ba
Skoro dvije trećine građana BiH se želi vakcinisati, najviše vakcinama Sputnik V i Pfizer

Ruska vakcina ili Sputnik V te Sinovak i Sinopharm su najpopularnije vakcine u Srbiji te su jedne od vakcina koje se koriste u masovnoj imunizaciji građana Srbije.

Nedavno je provedeno regionalno istraživanje kompanije Valicon pokazuje da su BiH građani oni koji najviše priželjkuju vakcinaciju – gotovo dvije trećine građana BiH se želi vakcinisati protiv COVID-19. Kada jednom vakcina bude dostupna – građani BiH bi izabrali Sputnjik V ili Pfizer – BioNTech vakcine.

Vakcinisanje protiv COVID-19 je trenutna možda i najvažnija tema u svijetu. U BiH, usljed značajno pogoršane epidemiološke slike te izostanka nabavke vakcina, ta tema još više dobija na značaju. Još uvijek nije poznat tačan datum kada će vakcine namijenjene bh građanima doći u BiH, ali je činjenica da je sve veći procenat građana ogorčen činjenicom da je BiH još uvijek daleko od imunizacije stanovništva. Za sada, uz nesebičnu podršku zemalja regiona te Turske, određeni broj zdravstvenih radnika ima mogućnost vakcinacije.

Stoga, dok bh populacija čeka na veće doze vakcine protiv COVID-19, kompanija Valicon je provela regionalno istraživanje i utvrdila kakvo je raspoloženje građana u BiH i regiji po pitanju namjere vakcinisanja te preferencije kada su u pitanju proizvođači vakcina. Istraživanje je provedeno u martu 2021. godine, online metodom na reprezentativnim uzorcima u 4 države regije – BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

BiH vodeća u regionu po namjeri vakcinisanja

Provedeno istraživanje pokazuje da 61% građana BiH ima namjeru da se vakciniše te BiH po tome prednjači u regionu. S druge strane, prisutan je značajan procenat onih koji nemaju namjeru da se vakcinišu – 27% je izjavilo da se vjerovatno neće vakcinisati dok 12% neće sigurno. Za razliku od BiH, Hrvati i Slovenci imaju nešto manju namjeru vakcinisanja (polovina ili 50% ima namjeru da se vakciniše) dok je značajno veći procenat onih koji ne žele da se vakcinišu i to naročito onih koji ne ostavljaju niti malo prostora eventualnoj namjeri vakcinisanja – gotovo petina ili 20%.

 

Dodatna razlika u odnosu na BiH jeste ta da je, prema podacima istraživanja, u Hrvatskoj i Sloveniji dostupna vakcina te se do sada u Hrvatskoj vakcinisalo oko 3% populacije dok je u Sloveniji taj procenat nešto veći i iznosi oko 7%.

Za razliku od naših zapadnih komšija, Srbija ubjedljivo prednjači po broju vakcinisanih osoba u regionu te je među vodećim u Evropi. Ipak, iako je vakcina u većim količinama dostupna u Srbiji, i dalje je 30% onih koji se vjerovatno neće vakcinisati dok je 16% onih koji neće sigurno.

Sputnik V i Pfizer-BioNTech uživaju najveće povjerenje

Kompanija Valicon je dodatno htjela ispitati koje su to preferencije bh populacije, ali i građana regiona kada su u pitanju sami proizvođači vakcine. Bosanskohercegovačka javnost bi se najradije vakcinisala Sputnik V vakcinom ili tzv. ruskom vakcinom (48%) te Pfizer- BioNTech vakcinom (46%). Četvrtina populacije bi primila i AstraZenecu te Sinovak i Sinopharm (tzv. kineska vakcina), ali im to ipak ne bi bio prvi izbor.

Najmanje povjerenje bh građani imaju prema Johnson & Johnson te Moderna i Cambridge vakcinama, dok četvrtina bh populacije nije niti za jednu vakcinu od navedenih vakcina koje su odobrene u svijetu ili u nekim dijelovima svijeta.

Ruska vakcina ili Sputnik V te Sinovak i Sinopharm su najpopularnije vakcine u Srbiji te su jedne od vakcina koje se koriste u masovnoj imunizaciji građana Srbije.

Za razliku od Srbije, građani Hrvatske i Slovenije u značajno manjoj mjeri vjeruju ovim vakcinama, ali je ipak prisutan određen stepen povjerenja. Kada govorimo o Pfizer-BioNTech vakcini situacija je obrnuta gdje je ta vakcina ubjedljivo najpopularnija u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Srbiji na trećem mjestu, iza tzv. ruske i kineske vakcine.

Za razliku od BiH i Srbije, vakcine proizvođača Johnson & Johnson te Moderna i Cambridge uživaju visok stepen povjerenja kod građana Hrvatske i Slovenije. Ipak, upravo u Hrvatskoj i Sloveniji je i najveći procenat građana koji ne bi izabrali niti jednu vakcinu od ponuđenih – 32% u Hrvatskoj te 34% u Sloveniji.

Bitno je napomenuti da su prikazani podaci prikupljeni u prvoj sedmici marta, prije nego je većina članica EU, a od jučer i BiH trenutno obustavile vakcinaciju AstraZeneca vakcinom, tako da je moguće da je povjerenje prema toj vakcini u međuvremenu značajnije palo i u BiH, ali i u cijeloj regiji.

Kompanija Valicon će nastaviti i dalje pratiti stavove i mišljenja bh. populacije po pitanju pandemije COVID-19 u BiH, saopćeno je iz ove kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti