Zabrinuti građani se javljaju: Poruke operatera o troškovima rominga su neodređene i komplikovane

05.07.2021. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Zabrinuti građani se javljaju: Poruke operatera o troškovima rominga su neodređene i komplikovane

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) je sretno i zadovoljno što je model "rominga kao kod kuće" od 1. jula stupio na snagu na Zapadnom Balkanu.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) je sretno i zadovoljno što je model "rominga kao kod kuće" od 1. jula stupio na snagu na Zapadnom Balkanu.

"Ponosni smo i sretni što je ovaj uspješan proces, na kojemu smo radili u cilju uklanjanja prepreka, granica i troškova vezanih za mobilni saobraćaj u regionu, konačno završen. Proces, koji je rezultat napornog rada vlada, regulatornih tijela i mobilnih operatera iz regiona, uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju i Evropske komisije, rezultirao je Regionalnim sporazumom o smanjenju cijena rominga koji je zapadnobalkanska šestorka potpisala u aprilu 2019. godine. Taj je sporazum sada u potpunosti operativan i svi građani Zapadnog Balkana trebaju imati mogućnost da uživaju u njegovim koristima", navode.  

U isto vrijeme, građani su kažu zabrinuti, stalno se javljaju i kažu da ih pojedini operateri ne obavještavaju o tome da od 1. jula 2021. više nema troškova rominga, da su poruke neodređene i komplikovane, a posebno one vezane za korištenje mobilnih podataka, odnosno interneta.

"Pozivamo telekom operatere i nacionalna regulatorna tijela da osiguraju adekvatno obavještavanje, kao i primjenu ovog sporazuma", poručuju iz RCC-a.

Osim toga, građani se savjetuju da za dodatne informacije kontaktiraju svoje mobilne operatere. U Regionalnom sporazumu o smanjenju cijena rominga jasno se kaže:

"Od 1. jula 2021. godine pružaoci usluga rominga u regionu Zapadnog Balkana neće naplaćivati nikakvu dodatnu naknadu uz domaću maloprodajnu cijenu korisnicima rominga u regionu Zapadnog Balkana za regulirane pozive u romingu, odlazne ili dolazne, za sve regulirane SMS poruke koje se šalju u romingu i regulirane usluge prenosa podataka u romingu, uključujući i MMS poruke, kao ni opću naknadu za korištenje terminalne opreme ili usluge u inostranstvu".  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti