Mini Schengen: Ekonomski forum u Skoplju će okupiti 350 kompanija iz regiona

29.07.2021. 10:52 / Izvor: SRNA
Mini Schengen: Ekonomski forum u Skoplju će okupiti 350 kompanija iz regiona

U Skoplju sutra počinje Ekonomski forum za regionalnu saradnju koji će okupiti oko 350 kompanija iz regiona.

U Skoplju danas počinje Ekonomski forum za regionalnu saradnju koji će okupiti oko 350 kompanija iz regiona.

U okviru foruma, koji se održava u organizaciji privrednih komora Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, predviđeno je više od 400 bilateralnih sastanaka, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je uoči skupa da su privrednici regiona pred svoje političare postavili nekoliko važnih inicijativa koje treba da dovedu do još boljeg poslovanja privreda tri države. 

"Ulazimo u potpuno novu eru privredne, ekonomske i političke saradnje u regionu, pogotovo kada su u pitanju Albanija, Severna Makedonija i Srbija", rekao je Čadež. 

On je najavio nove projekte koji će još više povezati privredu i građane ove tri države, poput uvođenja jedinstvenog elektronskog sistema za naplatu putarine koji donosi uštede u novcu i vremenu i privredi i građanima.

Čadež očekuje da će intenzivnija saradnja u okviru uvezivanja ekonomija država regiona kroz inicijativu "mini-Šengen" donijeti novu političku stabilnost i investitorima signalizirati da je Zapadni Balkan region uspjeha.

"Vidimo konkretne pomake i koristi za privredu i građane, a pozivamo i druge ekonomije zemalja Zapadnog Balkana da nam se priduže", poručio je Čadež.  

On je naveo da će na forumu u Skoplju učestvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i Edi Rama, pokretači inicijative o regionalnom povezivanju.  

Vučić, Zaev i Rama, kako je predviđeno, potpisaće nekoliko sporazuma, koji će, kako navode iz Privredne komore Srbije, olakšati poslovanje privrednicima, a zajedničko tržište na Zapadnom Balkanu učiniti konkuretnijim za najveće evropske i svjetske kompanije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti