Bez barijera, administracije i čekanja: Inicijativa Mini Šengen dobila je novo ime Open Balkan

Vijesti / REGIJA

Bez barijera, administracije i čekanja: Inicijativa Mini Šengen dobila je novo ime Open Balkan

Čadež je zahvalio svima što je napravljen veliki korak napred za građane i privredu sve tri zemlje i otvorene velike mogućnosti za intenzivniju saradnju i čvršće privredne veze.

30.07.2021. 09:44 / Izvor: Akta.ba

Regionalna inicijativa Mini Šengen dobila je novo ime Otvoreni Balkan (Open Balkan) i očekuje se da od 1. januara 2023. ne bude granica između Srbije, Sjeverne Makednije i Albanije, a da se već sjledeće godine međusobno priznaju kvalifikacije i radne dozvole.

Čadež je zahvalio svima što je napravljen veliki korak naprijed za građane i privredu sve tri zemlje i otvorene velike mogućnosti za intenzivniju saradnju i čvršće privredne veze. 

"Sve je postavljeno da pričamo o regionalnoj saradnji, imamo ime koje nije mnogo regionalno, ali je važno da pričamo o ekonomskoj saradnji, da više pričamo o privredi, napravimo novac, i imamo vidljive rezultate saradnje", ističe predsednik PKS.

Cilj nam je, kako je rekao, da nema čekanja na granicama, da kompanije konkurentnije posluju u regionu i EU jer sada prevoznici čekaju od 120 do 180 minuta na granicama unutar regiona, a više od 10 sati na granicama EU.

Važno je da se pojednostave procedure za radne dozvole, da priznamo međusobno kvalifikacije jer će to omogućiti bolju mobilnost radne snage i zaustaviti odliv stanovništva u inostranstvo, dodaje Čadež.

"Privreda Zapadnog Balkana dobila je snažnu podršku politike da počnemo da gradimo nešto novo i drugačije, region uspeha i poverenja - bez barijera, suvišne administracije i čekanja na granicama", poručio je na poslovnom forumu u Skoplju Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije. 

To je potvrđeno i sa tri sporazuma koja su potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama, koji treba da unaprijede trgovinu, omoguće stvaranje jedinstvenog tržišta rada, kao i međusobnu pomoć i podršku u vanrednim situacijama. 

Na skopskom forumu učestvovali su predsjednici privrednih komora Albanije i Sjeverne Makedonije Ines Mućostepa i Branko Azeski.

"Počinje nova era saradnje između politike i biznisa, ali i nova era saradnje između politike i politike, kao i biznisa i biznisa", navela je Mućostepa. 

Cilj je da redovi kamiona na našim granicama nestanu i da takve sitaucije više ne viđamo na prelazima, poručio je Azeski. "Važno je da se danas dogovorimo i postignemo sporazum - da otvorimo Balkan i da se ujedinimo kao biznis", dodaje predsjednik komore Sjeverne Makedonije.

Svoje prijedloge i mišljenje o novoj inicijativi iznijeli su i predstavnici kompanija regiona koji očekuju što brže i konkretnije sprovođenje dogovorenog u Skoplju kako bi “Otvoreni Balkan” privrednicima donio opipljive rezultate u svakodnevnom poslovanju.

Veliki poslovni forum u Skoplju održava se u zajedničkoj organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a zajedno sa političkim liderima regiona prisustvuje mu i više od 400 privrednika. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti