Sjeverna Makedonija: Od danas u bašte kafića samo uz potvrdu o vakcini ili preležanom Covidu

16.08.2021. 09:36 / Izvor: SRNA
Sjeverna Makedonija: Od danas u bašte kafića samo uz potvrdu o vakcini ili preležanom Covidu

Vlada je najavila pojačane kontrole da bi se nove restriktivne mjere striktno poštovale.

U Sjevernoj Makedoniji od danas je za ulazak u ugostiteljske objekte, na koncerte ili sportske događaje obavezna potvrda o vakcinaciji ili o preležanom Covidu 19. Vlada je odlučila da zbog ubrzanog širenja virusa od danas zabrani rad zatvorenih dijelova ugostiteljskih objekata.

Za sjedenje u otvorenim dijelovima kafića, restorana i klubova, stariji od 18 godina moraće da imaju potvrdu o bar jednoj primljenoj dozi vakcine.

U ugostiteljske objekte moći će i oni koji pokažu potvrdu o preležanom Covidu 19, ali samo 45 dana nakon preležane bolesti, poslije čega će morati da imaju potvrdu o vakcinaciji, kao i svi ostali.

Ta obaveza će važiti za sve objekte koji primaju više od 30 gostiju, a ugostitelji su obavezani da organizuju redarsku službu koja će to kontrolisati.

Vlada je najavila pojačane kontrole da bi se nove restriktivne mjere striktno poštovale, a predviđene su i novčane kazne.

Za građane koji nemaju potvrdu ili imaju lažnu, kazna je 250 eura, za pravno lice od 2.500 do 30.000 eura u zavisnosti od veličine objekta, a za odgovorno lice 1.500 eura.

Pored odlaska u kafiće, restorane ili noćne klubove, kovid sertifikat će biti neophodan i za sve vrste proslava, koje se mogu organizovati samo na otovrenom kao i za koncerte, seminare, konferencije, kulturne i sportske događaje.

Rad noćnih klubova, diskoteka, barova i dalje je ograničen na 50 odsto kapaciteta otvorenih dijelova. Oni mogu da prime najviše 1.000 posjetilaca, uz poštovanje postojećih mjera.

Ministar zdravstva Makedonije Venko Filipče pozvao je građane na svom "Fejsbuk" profilu da se vakcinišu, istakavši da su vakcine bezbjedne i efikasne.

"To pokazuju brojke i analize koje ohrabruju i u potpunosti potvrđuju da je vakcinacija jedini način suočavanja s pandemijom", napisao je Filipče.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti