Crna Gora pooštrila mjere: Ulazak u zemlju uz potvrdu o vakcinaciji ili negativan test

10.09.2021. 13:30 / Izvor: Akta.ba
Crna Gora pooštrila mjere: Ulazak u zemlju uz potvrdu o vakcinaciji ili negativan test

Ulazak u tržne centre omogućava se samo licima koja ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

Za ulazak u Crnu Goru od utorka, 14. septembra, biće potrebno ispuniti jedan od tri uslova, među kojima je i potvrda o vakcinaciji, predviđeno je novim epidemiloškim mjerama koje su predstavljene danas.

Zbog povećanog broja oboljeljelih i umrlih od novog delta soja koronavirusa, zdravstvene vlasti Crne Gore donijele su nove, pooštrene mjere. Uslov za ulazak biće da je prošlo 14 dana od revakcinacije za vakcine koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj dozi.

Takođe, da bi se ušlo u Crnu Goru potrebno je da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana, ili da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala da će u Crnu Goru moći ući i državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uslova, ali će se upućivati u izolaciju koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice.

Ona je rekla da u Crnu Goru bezuslovno ulaze osobe mlađe od 18 godina - i crnogorski državljani i stranci.

Borovinić Bojović je kazala da su, s obzirom na očekivanu promjenu epidemiološke slike u Crnoj Gori, razmatrani različiti scenariji u vezi sa mjerama – od zaključavanja pojedinih gradova do uvođenja policijskog časa na teritoriji cijele države.

"Prevagnula je odluka o tome da se prednost da imunizaciji na koju je odgovor u Crnoj Gori do sada dobar, s obzirom na to da je prvu dozu dobilo preko 45 odsto punoljetnih građana", rekla je Borovinić Bojović.

Novim mjerama predviđeno je da svadbama i ostalim privatnim proslavama kao i sportskim događajima koji se održavaju u zatvorenom prostoru može da prisustvuje do 100 ljudi, pod uslovom da ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

Borovinić Bojović je kazala da broj prisutnih takvim događajima na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata nije ograničen, ali da svi gosti kao i zaposleni moraju da ispunjavaju jedan od propisanih uslova.

"Izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata je zabranjeno. Svi organizatori svih navedenih događaja su obavezni da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera", navela je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da se ulazak u diskoteke i noćne klubove omogućava samo osobama koja ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde, a broj prisutnih gostiju se ograničava na 100.

"Ulazak u tržne centre omogućava se samo licima koja ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde", kazala je Borovinić Bojović.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kaže da je više od trećine oboljelih građana su oni između 20 do 39 godina života, i oni su najčešći prenosioci virusa.

"Kao takvi prenose infekcije, ali najmanje su vakcinisani. Odziv u ovoj kategoriji je od 20 do 30 odsto, pa ispaštaju stariji od njih iz porodice i radnom okruženju", rekao je Galić.

Prema podacima koje Institut za javno zdravlje dobija od bolnica, 86,5 odsto preminulih od korona virusa od 4. maja do danas, bili su nevakcinisani pacijenti.

"Njih 95 odsto su bili pacijenti od 70 do preko 90 godina. Međutim, da je ovo bolest koja ne poznaje godine, a što je opasna predrasuda i među mlađima u Crnoj Gori, nažalost, dokazuje da je među preminulima pet odsto pacijenata od 30 do 70 godine", kazao je Galić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti