Uzajamno povjerenje i primjena zajedničkih standarda približavaju regiju Evropskoj uniji

01.12.2021. 08:10 / Izvor: Akta.ba
cefta giz

Sve CEFTA članice imaju isti zadatak, a to je stvaranje što boljih uvjeta za građane kroz stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta zasnovanog na pravilima i standardima EU.

Sve CEFTA članice imaju isti zadatak, a to je stvaranje što boljih uvjeta za građane kroz stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta zasnovanog na pravilima i standardima EU. Ovo regiju vodi ka približavanju i članstvu i tržištu Evropske unije. Rad na izgradnji uzajamnog povjerenja i znanja je ključni preduvjet za uspješnu regionalnu integraciju, bez koje je integracija u Evropsku uniju nezamisliva. 

Saradnja u oblasti zdravlja bilja i sigurnosti hrane je jedan od bitnih segmenata koji će doprinijeti ovom cilju kroz izgradnju funkcionalnog regionalnog tržišta. Ovo je ocijenjeno na regionalnom skupu o jačanju saradnje u oblasti zdravlja bilja i sigurnosti hrane održanom danas u Budvi. Skup je održan pod pokroviteljstvom Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Evropske unije i Vlade Njemačke, i Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore.  

Događaj je otvorio crnogorski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, dok su se učesnicima obratili i Alesandra Vizer, iz Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju, te Tanja Bošković, menadžerica projekta u GIZ-u. Na sastanku su učestvovali i generalni direktori u okviru institucija zaduženih za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u CEFTA-i: Tana Kika, Blendar Skenderi, Goran Perković, i Radu Mustetata i Vladimir Đaković. 

Sastanak je bio godišnji forum o regionalnim prioritetima zdravlja bilja i razmjeni informacija o zajedničkim aktivnostima i planovima. Bila je to prilika da se razgovara o pravcima unaprjeđenja ne samo fitosanitarnih kapaciteta za zaštitu bilja, nego i aspekta sigurnosti hrane kako bi se omogućila bezbjedna trgovina u regiji.

 

Pitanja zaštite bilja i sigurnosti hrane predstavljaju jednu od najzahtjevnijih oblasti za kontrolu i nadzor, ocijenjeno je na sastanku. Sprovođenje kontrole je svakako neophodno i opravdano, ali regija treba da teži uspostavljanju što efikasnijeg sistema ovih kontrola zasnovanih na riziku, na realnom sagledavanju mogućih opasnosti, a samim tim i eliminiranju graničnih kontrola za bezbjednu i sigurnu robu.

Za uspostavljanje efikasnih sistema kontrole potrebni su zajednički napori svih strana, bilo na prijelazima ili unutar država, istaknuto je na sastanku. To podrazumijeva usklađivanje propisa zemlje izvoznice sa zahtjevima zemlje uvoznice, kako sa propisima tako i sa standardima EU. Ovi propisi insistiraju na kontrolama na osnovu nivoa rizika robe i subjekata, planiranju kontrola na osnovu rezultata prethodnih kontrola, efikasnosti i transparentnosti samih procesa kontrole, uz prijenos značajnog dijela odgovornosti na poslovne subjekte.

Naglašeno je da su ovi principi okosnice sistema zaštite bilja i sigurnosti hrane EU. Primjena ovih procesa ne samo da će podstaći integraciju regionalnog tržišta, već će istovremeno unaprijediti integraciju regije u EU. To su dvije strane istog novčića i kao takvi su neodvojivi procesi.

Zaključeno je da je najveći doprinos ovakvih susreta u podizanju nivoa uzajamnog povjerenja i znanja, kao i odgovornosti i kvaliteta rada svih nadležnih institucija. To dovodi do snažnijeg uspostavljanja preventivnog pristupa kontroli rizika i čini regionalno tržište spremnim za postojeće i buduće izazove u vezi sa zaštitom bilja i sigurnošću hrane.

Učesnici su usaglasili smjernice za dalje unaprjeđenje saradnje kako bi se omogućio efikasan protok robe u regiji. Posebna pažnja posvećena je usaglašavanju propisa, mjera i agencija za saradnju na prijelazima, usmjeravajući strane ka članstvu u EU.

Organizacija foruma je dio aktivnosti projekta „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“, koji ima za cilj podržati CEFTA strukture u njihovim naporima za jačanjem regionalne ekonomske integracije i usklađivanje sa pravnim tekovinama EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti