Novi-stari predsjednik Srbije: Aleksandar Vučić proglasio pobjedu

04.04.2022. 09:15 / Izvor: Agencije
 Aleksandar Vučić

Foto: Antonio Bronic

Ipsos i Cesid objavili su i prve preliminarne rezultate parlamentarnih izbora, a prema njima najveću podršku osvojio je Vučićev SNS sa 122 mandata.

Predsjednički kandidat koalicije Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve, Aleksandar Vučić sinoć je proglasio pobjedu u utrci za predsjednika Srbije.

Vučić je na press konferenciji u stranačkom izbornom štabu rekao da je na predsjedničkim izborima osvojio 59,9 do 60,1 posto glasova.

"Zdravko Ponoš dobio je 17,7 posto glasova, Miloš Jovanović 5,5 posto. Ja sam dobio 59,9 do 60,1 posto. Dame i gospodo, mi procenjujemo da je na današnje izbore izašlo oko 3.804.000 ljudi. Najveći u posljednje vreme. Gotovo svuda osim besmislenih i nepotrebnih tenzija suštinski je sve proteklo u najboljem redu i miru", rekao je Vučić.

On je čestitao svim političkim takmacima.

"Ono što je važno za zemlju je da je utjecaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora, i vidi se da se Srbija dramatično pomjerila u desno. I sam sam kriv što liste SNS-a imaju nešto manje glasova, ali ćemo o tome voditi računa prilikom formiranja vlade, i nećemo je formirati sa onima koji su zloupotrijebili povjerenje našeg naroda", istakao je.

Naveo je i da će Srbija morati da se opredijeli kojim putem će u budućnost, i istakao da će prije nego što napusti čelo SNS-a razgovarati sa svim političkim faktorima.

"Za one kojima je sve lako u izbornoj kampanji, neka nastave da se bave lagodnom politikom, za njih neće biti mjesta u vladi. To važi i za Vladu, i za gradsku skupštinu i gradsku vlast", rekao je on.

"Poslije Nikole Pašića bit ću Srbin koji je najduže bio na vlasti. Nisam neko ko se diči i hvali vlašću, ponizan sam pred svojim narodom koji mi je to povjerenje omogućio. Beskrajno sam zahvalan, posebno našem narodu na Kosovu, u Republici Srpskoj dobio sam gotovo 98 posto glasova", naveo je Vučić.

Kada je riječ o parlamentarnim izborima, prema podacima SNS-a, lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve osvojila je 43,95 osto glasova, Ujedinjeni za pobjedu Srbije 13,6, Ivica Dačić-premijer 11,4, Miloš Јovanović – DSS-NADA – 5,3, Moramo – 4,7, Zavetnici i Dveri po 3,8 posto glasova.

Prema mandatima naveo je da SNS ima 124 ili 125 mandata.

"To bi značilo da većina za sastav Vlade je na ivici, ali sa Savezom vojvođanskih Mađara imamo dovoljno za formiranje", rekao je Vučić.

Ipsos i Cesid objavili su i prve preliminarne rezultate parlamentarnih izbora, a prema njima najveću podršku osvojio je Vučićev SNS sa 122 mandata.

Prvi put od 2000. godine, Republička izborna komisija neće objaviti preliminarne rezultate u ponoć, kako je to do sada bila praksa. Najavljeno je da će tek večeras navečer u 20 sati saopćiti i podatke o izlaznosti i preliminarne rezultate.

U Srbiji su danas održani predsjednički i parlamentarni izbori, te izbori za skupštinu Beograda i još 13 gradova i općina. Zabilježene su nepravilnosti na određenim biračkim mjestima kao i incidenti. Pravo glasa imalo je 6.502.307 građana. Prema prvim procjenama izlaznost je bila oko 60 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti