Zbog niskog vodostaja Save, rashladni tornjevi nuklearne elektrane Krško u punom pogonu

03.08.2022. 10:52 / Izvor: Agencije
krško

Zagrijavanje Save i slab protok do sada nisu ugrozili rad elektrane, ali granica na kojoj bi bilo potrebno smanjenje snage nuklearke postoji, ali još nije dostignuta.

Zbog niskog vodostaja Save, rashladni tornjevi u Nuklearnoj elektrani Krško su u punom pogonu.

"Ovih dana, kada su temperature zraka izuzetno visoke, a protok rijeke Save nizak, punim kapacitetom rade i rashladni tornjevi elektrane", saopšteno je iz Nuklearne elektrane Krško, čija je efikasnost nešto lošija u trenutnim uslovima.

Naime, suša, slab protok rijeke Save i visoke temperature vode također utiču na rad Nuklearne elektrane Krško. Naime, dio toka rijeke Save nuklearna elektrana koristi za hlađenje proizvedene pare, koja se potom kondenzira i vraća u sekundarni krug. Sava se tako koristi u trećem krugu proizvodnje električne energije, gdje rashladni tornjevi ovih dana rade punim kapacitetom.

Ako u rijeci ima dovoljno vode, nema potrebe uključivati ​​rashladne tornjeve, pojasnio je za Radio Slovenije Gorazd Pfeifer, šef proizvodnje u Nuklearnoj elektrani Krško.

"U današnjem slučaju, kada je Sava istorijski niska, moramo staviti rashladne tornjeve u pogon, a trenutno radimo punim kapacitetom rashladnih tornjeva. Dakle, iako je Sava zaista mala, možemo raditi punom snagom reaktora", naglasio je Pfeifer.

Efikasnost Nuklearne elektrane Krško je u sadašnjim uslovima nešto lošija, odnosno 33,5 odsto, dok je u normalnim vremenskim uslovima 35 odsto, navode iz elektrane.

Zagrijavanje Save i slab protok do sada nisu ugrozili rad elektrane, ali granica na kojoj bi bilo potrebno smanjenje snage nuklearke postoji, ali još nije dostignuta.

"Ukoliko bi se sušni period nastavio, a temperature i hidrometeorološki uslovi zahtijevali daljnje djelovanje od nas, sljedeća akcija bi bila smanjenje snage elektrane“, objašnjava Pfeifer.

Govorio je i o tome koliko bi moglo biti smanjenje snage.

"Kada nedostaje oko pet kubnih metara Save, to znači smanjenje struje za 10 posto. Nuklearna elektrana je u junu davala više od 43 posto energije proizvedene u Sloveniji. Udio se i dalje povećava, jer se hidropotencijal smanjuje zbog dugotrajne suše", navodi Pfeifer.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti