Zlatno doba srpsko-turskih odnosa: Vučić moli Erdogana za pomoć u isporuci strujom, želi i Bayraktar

08.09.2022. 07:52 / Izvor: Akta.ba
vučić erdogan

Foto: Predsjedništvo Srbije

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, koji boravi u zvaničnoj poseti ovoj zemlji, i sa njim razgovarao o svim važnim temama, o unapređenju saradnje, energetskoj krizi, kao i o situaciji u Ukrajini.

Vučić je poručio je na konferenciji za medije da je ovo zlatno doba srpsko-turskih odnosa. 

TURSKE KOMPANIJE ZAPOŠLJAVAJU GOTOVO 10.000 LJUDI

"Vjerujem da rezultati koje smo postigli pokazuju da smo odnose između Srbije i Turske uspjeli da podignemo na izuzetno visok nivo, možda i najviši u istoriji naših zemalja i naroda", rekao je predsjednik Vučić i istakao da su turske kompanije izuzetno važne za Srbiju jer zapošljavaju gotovo 10.000 ljudi, te dodao da investicije iz Turske i dalje dolaze. On je naveo da će građani moći da vide ono što je postignuto u odnosima dvije zemlje, jer je osim turske obnove mnogih kulturno-umjetničkih spomenika tu i izgradnja puta Novi Pazar - Tutin, kao i izgradnja mosta na Rači. 

"Danas smo razgovarali o još jačoj saradnji u mnogim oblastima i potpisali veliki broj sporazuma – od podsticanja i zaštite ulaganja do inovacija u naprednim tehnologijama", rekao je Vučić i prenio da je zamolio turskog predsjednika Erdogana za pomoć Srbiji u snabdijevanju strujom tokom zime, kako bi se obezbijedile količine koje nedostaju. On je istakao i da je Srbija zainteresovana za kupovinu bespilotnih letjelica barjaktar, te izrazio nadu da će se to realizovati sljedeće godine. 

Zahvalio je Turskoj na podršci Otvorenom Balkanu, kao i naporima da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. On je naveo da će se Srbija postarati da održi prijateljstvo sa Turskom na najboljem i najvišem nivou. 

"Da ga ljubomorno čuvamo, da možemo da kažemo da je ovo, poslije vremena Kemala Ataturka i Aleksandra Karađorđevića, zlatno doba srpsko-turskih odnosa", poručio je predsednik Vučić.

 

press

 

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan zahvalio je predsjedniku Srbije na gostoprimstvu koje je ukazano turskoj delegaciji i naveo da su razgovori bili veoma plodni. 

"Tokom razgovora smo se dotakli detaljno naših pitanja i zaista smo se posvetili koracima koje ćemo preduzeti u budućem periodu. Naši odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, dalje se razvijaju svakog dana i protokol koji je upravo potpisan u vezi sa putovanjima i korištenjem samo ličnih karata dalje će unaprijediti naše odnose do novog nivoa. Ove godine od Srbije do naše zemlje došlo je 300.000 turista", istakao je turski predsjednik i ocijenio da to znači da će se od uvođenja prelaska granice samo uz ličnu kartu taj broj dodatno povećati. On je naveo da je Srbija šesta zemlja sa kojom je Turska potpisala protokol o putovanju sa ličnim kartama.

TRGOVINSKA RAZMJENA 2 MILIJARDE DOLARA

Erdogan je istakao da su privredni i trgovinski odnosi Turske i Srbije pokretač saradnje dviju zemalja. 

"Obim naše trgovinske razmjene nastavio je stabilan rast uprkos pandemiji. Prošle godine stigli smo do oko dvije milijarde dolara, a da bismo postigli naš zajednički cilj od pet milijardi dolara, smatram da ćemo da nastavimo da radimo uz istu odlučnost. Mi smo to potvrdili i tokom naših bilateralnih sastanaka, a takođe i tokom sastanaka u prisustvu naših delegacija. Naše kompanije imaju oko 50 projekata u Srbiji, u vrijednosti od 847 miliona dolara, i ovom prilikom bih želio da zahvalim mom dragom prijatelju Vučiću za podršku koju je on pružio našim izvođačima i preduzetnicima, i u svoje ime i u ime mog naroda", poručio je predsednik Erdogan. 

Vučić je rekao je danas na Poslovnom forumu Srbija-Turska da su turski privrednici dobrodošli u Srbiju i da tu mogu da se osjećaju kao kod svoje kuće i uvijek računaju na pomoć države, kao i da postoji veliki potencijal za saradnju u sektoru odbrane i namjenske industrije. On je zamolio srpske i turske kompanije i iz privatnog, a ne samo iz državnog sektora, da pokušaju da pronađu zajednički imenitelj za saradnju. 

Obraćajući se na otvaranju Foruma, Ergodan je istakao da Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, a da je jaka ekonomija potrebna za prosperitet i stabilnost i dodao da je primjetio da sa obje strane postoji volja da se poboljšaju poslovni odnosi između Srbije i Turske. On je dodao da se nikada ne može reći da je dostignut dovoljan nivo saradnje kada je riječ o privrednoj saradnji Srbije i Turske i da potencijal za poboljšanje postoji i u oblastima zdravstva, energetike, IT sektoru. 

"Niko ne treba da sumnja da postoji sigurno i bezbjedno okruženje za turske kompanije u Srbiji i da će to isto tako biti uzvraćeno u Turskoj za srpske investitore", kazao je predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti