U Hrvatskoj otkrivena lažna vina, među njima i ona iz BiH

07.10.2022. 10:04 / Izvor: SRNA
lažna vina

Državni inspektorat otkrio je na hrvatskom tržištu sedam falsifikovanih vina - četiri sa Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH, u koja su dodavani šećer i voda.

Državni inspektorat otkrio je na hrvatskom tržištu sedam falsifikovanih vina - četiri sa Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH, u koja su dodavani šećer i voda.

"Mislite da je vino, a ono običan šećer i voda", rezultat je analize vina koju je sprovela poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata i tako otkrila čak sedam lažnjaka među vinima na tržištu, objavio je RTL.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je, u skladu sa godišnjim programom rada za ovu godinu, provela inspekcijske nadzore kvaliteta vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla.

"Do sada su obavljena 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina, porijeklom iz Hrvatske, ostalih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja patvorenja. Radi se od četiri vina porijeklom iz Hrvatske, jednom porijeklom iz EU (Italija) i devet porijeklom iz trećih zemalja i to pet iz samoproglašenog Kosova, tri iz Sjeverne Makedonije i jedno iz BiH", navode iz Državnog inspektorata, što su ove godine kontrolisali i analizirali.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti