Majlinda Bregu: Putovanje s osobnim kartama na Zapadnom Balkanu moguće 2023.

31.10.2022. 09:44 / Izvor: Dnevni list
putovanja

Sporazum o slobodi kretanja s osobnim kartama na Zapadnom Balkanu stupit će na snagu nakon što prođe postupak ratifikacije u državnim parlamentima svih šest zemalja regije.

Sporazum o slobodi kretanja s osobnim kartama na Zapadnom Balkanu stupit će na snagu nakon što prođe postupak ratifikacije u državnim parlamentima svih šest zemalja regije, što bi se trebalo dogoditi 2023. godine, najavila je glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Naime, ministri vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore i Srbije usuglasili su 21. listopada tri sporazuma o mobilnosti koja je, u okviru Berlinskog procesa, koordiniralo RCC, a glavni od kojih je upravo Sporazum o kretanju s osobnom kartom. Očekuje se da tri sporazuma, oni o slobodi kretanja s osobnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za liječnike medicine, liječnike dentalne medicine te arhitekte, budu potpisana na summitu šefova država i vlada u okviru Berlinskog procesa 3. studenog u glavnom gradu Njemačke.

Vizna liberalizacija na relaciji BiH – Kosovo

Usuglašavanju verzije dokumenta prethodile su skoro dvije godine intenzivnih pregovora, a kako je najavljeno, tim sporazumom ruši se posljednji preostali vizni zid u regiji.

- Zid znači podjelu, što je suprotno suradnji. Rušenje posljednjeg zida viznog režima na Zapadnom Balkanu znači mnogo za građane jer ukidanje viza sobom nosi prednosti i to najviše na dvije razine. Prvenstveno znači bolju ekonomsku i političku suradnju te unaprjeđuje kontakte među ljudima, pojašnjava Bregu.

Jedan od sporazuma koji treba biti potpisan uključuje dogovor o slobodnom kretanju s osobnim kartama i ukidanju postojećeg viznog režima između BiH i Kosova.
Inače, BiH je, osim Srbije, jedina zemlja regije koja ne priznaje neovisnost Kosova i jedina zemlja regije koja s Kosovom ima vizni režim, štoe građanima dvaju zemalja onemogućava slobodu kretanja.

- Znam da vizna liberalizacija između BiH i Kosova, tj. sloboda kretanja s osobnom kartom, nije isto što i liberalizacija viznog režima Kosova s EU-om, ali i dalje vjerujem da je to ključna politika i to je jedan od tri sporazuma koji će lideri potpisati u okviru Berlinskog procesa, dodala je Bregu.

Bregu ističe da, iako je procedura ratifikacije međunarodnih ugovora u BiH složenija no u ostalim državama, ne očekuje probleme.

- Realno je da će realizacija Sporazuma početi iduće godine. Proći će proceduru ratifikacije u svih šest zemalja regije i njegova primjena će početi 30 dana nakon što sve zemlje Zapadnog Balkana dostave pismo o ratifikaciji ili prihvaćanju depozitaru tih sporazuma, Sjevernoj Makedoniji, dodala je Bregu.

Priznavanje diploma i stručnih kvalifikacija

I sporazumi o priznavanju visokoobrazovnih kvalifikacija i priznanju stručnih kvalifikacija liječnika, stomatologa i arhitekata su, prema njenom mišljenju , izrazito važni zbog činjenice da mladi čine 20 posto ukupne populacije u regiji.

- Zapadni Balkan regija je koja bilježi jasan demografski pad. To se dešava svuda, ali nas zabrinjava. Jedno od pitanja na kojem mi u RCC-u radimo prilično naporno je da pružimo šansu mladima ostati u regiji. Više od 69% mladih u regiji željelo bi napustiti svoje zemlje i naći posao drugdje. Ovi sporazumi su usko povezani s njima. Čak 33% mladih u regiji je nezaposleno, podaci su koje iznijela je glavna tajnica RCC-a, a koja je dodala da je tijekom prošle godine podneseno 8.000 zahtjeva za priznavanje akademskih kvalifikacija.

Kako bi im bile priznate diplome u drugim državama regije gdje traže posao, mladi moraju izdvojiti između 300 i 500 eura.

- Proces priznavanja će potrajati nekoliko mjeseci no ovi će sporazumi donijeti to da neće plaćati ništa, a za mlade to znači mnogo, jer sve procedure će moći završiti u roku od svega 40 dana, pojašnjava Bregu, koja je podsjetila i da trenutno najveće napore ulažu u smanjenje troškova rominga za građane Zapadnog Balkana tijekom putovanja u države članice EU-a, što bi se, također, moglo ostvariti iduće godine.

Glavna tajnica RCC-a smatra da je, zbog neizvjesne zime, izuzetno teško provesti ciljeve Zelene agende za Zapadni Balkan, sačinjene u stabilnim vremenima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti