Nakon 70 godina ugasila se legendarna tvornica Inker

31.10.2022. 12:51 / Izvor: HRT
inker

Jedna od nekada najpoznatijih tvornica, Inker iz Zaprešića - zaustavlja proizvodnju, a više od 200 radnika ostaje bez posla.

Jedna od nekada najpoznatijih tvornica, Inker iz Zaprešića - zaustavlja proizvodnju, a više od 200 radnika ostaje bez posla. Tvrtka, koju je prije 16 godina preuzela španjolska grupacija Roca, unatoč ulaganjima poslovala je s gubicima, koji su dodatno povećani zbog rasta cijena sirovina i energije.

Tvornica koja je gotovo 70 godina bila poznata po kvalitetnoj sanitarnoj keramici i kao najveća u Zaprešiću, odlučeno je, gasi strojeve.

"Vijest nas je stvarno šokirala jer je bila iznenadna, ničim nagovještavana. To je sada gotova stvar, proizvodnja će se zatvoriti i to je odluka vlasnika i tu nema sad spora", rekao je Vlado Kos, predsjednik Radničkog vijeća i sindikalni predstavnik tvrtke "Roca Hrvatska".

Od 215 radnika koji će završiti na cesti, većina je, kažu, teže zapošljiva zbog nižih kvalifikacija.

"Od onih koji su ovdje, ima bračnih parova, gdje rade muž i žena koji će sad ostati bez ikakvih prihoda, biti će puno socijalnih slučajeva dok se ljudi ne snađu", istaknula je Vesna Šakoronja, članica Radničkog vijeća.

Na svojim će radnim mjestima ostati 35 radnika, većinom u distribuciji robe - skladištima, komercijali i logistici.

Vlado, koji je u ovoj tvornici prikupio 40 godina staža kaže, globalna kriza i enormne cijene energenata samo su kap koja je prelila čašu. Tvrdi, mnogo je tu bilo loših poslovnih odluka, jer u nove proizvodne linije posljednjih godina uloženo je više od 15 milijuna eura, a tvrtka je samo gomilala gubitke. 

"Rađeni su neki potezi, međutim, od strane Roca mislim da to nije bilo dovoljno, to nije bilo konkretno. Podsjećam samo kad je Roca ušla u vlasništvo Inkera, mi smo poslovali s dobiti", naglasio je Kos.

Na sindikatima je sada da isposluju što povoljnije uvjete za radnike, a unatoč gašenju tvornice u Zaprešiću, poremećaja u opskrbi tržišta neće biti jer će se isti asortiman proizvoditi negdje drugdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti