U Srbiji obustavljena trgovina danskim krunama: Poremećaj rezultat poslovnih odluka banaka u Danskoj

07.11.2022. 15:18 / Izvor: Akta.ba
Krune

Narodna banka Srbije prestaje s prijemom danske krune.

Narodna banka Srbije je obavijestila poslovne banke u Srbiji da uslijed restriktivnih mjera u Danskoj u vezi sa internacionalnim prometom / otkupom efektivnog novca, Narodna banka Srbije prestaje s prijemom danske krune, kao i da će banke biti obaviještene ako ponovno počne prijem ove valute.

"Domaće poslovne banke, u skladu sa svojom poslovnom politikom ako imaju mogućnost trgovine novčanicama danske krune sa svojim inokorespondentskim bankama, mogu da nastave s prodajom/otkupom ovih novčanica od klijenata, odnosno nemaju bilo kakva ograničenja nametnuta od strane Narodne banke Srbije", saopćili su iz Narodne banke Srbije.

Na međunarodnom tržištu postoje poremećaji u transferu (repatrijaciji) novčanica danske krune (DKK) u Dansku, što je uticalo i na prodaju/otkup ovih novčanica na domaćem tržištu.

"Banke su navele da rade na pronalaženju rješenja kako bi ponovo otpočele s trgovinom ovim novčanicama, ali da je to u ovom trenutku neizvjesno, budući da su poslovne banke u Danskoj, preko kojih se vrši repatrijacija novčanica danske krune, zaustavile taj proces zbog izvjesnih regulatornih zahtijeva", istakli su.

Narodna banka Srbije je bez odlaganja stupila u kontakt i s centralnom bankom Danske radi dobijanja informacija o ovom problemu i mogućim rješenjima, pri čemu je potvrđeno da je problem nastao na relaciji poslovnih banaka iz Danske i njihovih korespondentskih banaka i da trenutni poremećaj nije rezultat propisa niti restrikcija centralne banke, već poslovnih odluka banaka u Danskoj, ali da se radi na pronalaženju odgovarajućeg rješenja.

Podsjetimo, Akta.ba je prošle sedmice  objavila da je zamjena danskih kruna obustavljena i u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti