Kampanja digitalizacije: Bosch ulaže dodatne milijarde u područja budućeg digitalnog rasta

10.11.2022. 10:12 / Izvor: Akta.ba
Bosch

Bosch i dalje aktivno radi na svojoj digitalnoj transformaciji: do 2025. dobavljač tehnologije i usluga uložit će deset milijardi eura u digitalizaciju i povezivost.

Bosch i dalje aktivno radi na svojoj digitalnoj transformaciji: do 2025. dobavljač tehnologije i usluga uložit će deset milijardi eura u digitalizaciju i povezivost. Dvije trećine tog iznosa ići će na razvoj i širenje obećavajućih novih tehnologija, s naglaskom na održivost, mobilnost i industriju 4.0. "Digitalizacija donosi društvu Bosch velike prilike u svim područjima poslovanja”, izjavio je dr. Stefan Hartung, predsjednik upravnog odbora društva Boscha, na ovogodišnjoj konferenciji industrije umjetne inteligencije stvari (AIoT) Bosch Connected World (BCW) u Berlinu. "Osim u obećavajuće nove tehnologije ulagat ćemo i u strukovno osposobljavanje i profesionalni razvoj naših zaposlenika jer su oni ključ "Tehnologije za život" i danas i ubuduće", izjavio je Hartung. Što se tiče tehnologije dalje budućnosti, Hartung je također najavio da je Bosch sklopio partnerstvo s IBM-om, tehnološkim društvom sa sjedištem u SAD-u, u području kvantnog računalstva. Boschev je cilj iskoristiti kvantnu računalnu simulaciju materijala za pronalaženje zamjena za plemenite metale i rijetke zemne metale u ugljično neutralnim pogonskim sklopovima (u elektromotoru i gorivnim člancima) u sljedećih deset godina.

Ubrzava se potraga za održivim rješenjima

Dugogodišnje iskustvo u simulaciji materijala koji su posebno važni za industrijske primjene Boschev je doprinos suradnji. Dobavljač tehnologije i usluga zauzvrat će dobiti pristup strojnom parku od više od dvadeset naprednih kvantnih računala društva IBM koja su dostupna putem IBM-ova oblaka. Boschev je cilj s pomoću budućih generacija kvantnih računala izračunati svojstva novih materijala na načine koji ne bi bili praktični na uobičajenim računalima u smislu vremena ili složenosti. Možda će se u daljnjoj budućnosti kada kvantna računala budu bolja moći donijeti zaključci o specifičnim svojstvima novih materijala u djeliću vremena koje je potrebno uobičajenim računalima. Istraživanja koja provode stručnjaci iz društava Bosch i IBM primijenit će se u radu na kvantnim algoritmima za istraživanje zanimljivih slučajeva primjene. "S društvom IBM dijelimo svoje iskustvo u simulaciji materijala za vrlo specifična područja primjene, a zauzvrat stječemo dublje razumijevanje snage i primjenjivosti kvantnog računalstva, uključujući hardver. Zajedno podižemo kvantnu simulaciju na višu razinu i ostvarujemo konkurentsku prednost na međunarodnoj razini", rekao je Hartung. Osim novih materijala za gorivne članke društvo Bosch zanimaju i novi magneti za elektromotore koji su lakši, kompaktniji, učinkovitiji i dostupniji. Takvi novi materijali trebali bi biti ekološki prihvatljiviji od rijetkih zemnih metala.

Bosch

Kvantne tehnologije ključne su za tehnološki suverenitet

Kada je u pitanju softver za kvantna računala, znanost i industrija u Njemačkoj zauzimaju dobar položaj u globalnoj konkurenciji sa SAD-om i Kinom. Instituti za istraživanje tržišta vide veliki potencijal u toj tehnologiji. Društvo Boston Consulting Group procjenjuje da će tržište kvantnog računalstva, uključujući nove proizvode i usluge, za 15 do 30 godina vrijediti čak 850 milijardi dolara. Prognoze za područje tehnologije kvantnih senzora također su obećavajuće: društvo McKinsey očekuje da će to tržište u nadolazećim godinama narasti na čak sedam milijardi dolara. "Kvantna tehnologija ključna je za tehnološki suverenitet Europe. Važno je da ne prepustimo drugim regijama da se same razvijaju, nego da umjesto toga bez odgode otvorimo industrijska područja primjene i razvijemo poslovne modele", izjavio je Hartung.

Na području tehnologije kvantnih senzora i kvantnog računalstva u društvu Bosch trenutačno radi tridesetak stručnjaka. Od početka ove godine Boschevo razvojno društvo radi na ubrzavanju komercijalizacije kvantnih senzora. Bosch već godinama provodi istraživanja u tom području i ima vodeću ulogu u svijetu. Kvantni senzori, kao i kvantna računala, nude golem potencijal. Njima se postiže dosad neviđena preciznost u usporedbi s uobičajenim mikroelektromehaničkim (MEMS) senzorima. U doglednoj će budućnosti omogućiti tisuću puta točnija mjerenja. U medicini, naprimjer, kvantnim će se senzorima moći točnije i lakše dijagnosticirati neurološki poremećaji poput Alzheimerove bolesti. Njima će se također moći zabilježiti živčani impulsi koji će poslužiti za pomicanje medicinskih proteza i upravljanje isključivo mislima u virtualnim stvarnostima. "Svojim aktivnostima u području kvantnih senzora i partnerstvom s IBM-om na našem istraživanju stvaramo "Tehnologiju za život" u najboljem smislu riječi", rekao je Hartung.

Bosch

Samo nas jedan klik mišem dijeli od održivosti

Partnerstvom s IBM-om naglašava se važnost Boschevih udruženjā za digitalnu transformaciju: ona su način objedinjavanja snaga potrebnih za brz i uspješan razvoj obećavajućih područja. Kako bi iskoristio mogućnosti digitalizacije i igrao aktivnu ulogu u oblikovanju povezanog svijeta, Bosch također sustavno traži zaposlenike s temeljitom stručnošću u području IT-ja i softvera. Oko 40 000 softverskih stručnjaka društva trenutačno radi na mnogim područjima koja će biti važna u budućnosti. Naprimjer, zaposlenici u novom Boschevu razvojnom društvu Decarbonize Industries razvijaju softversko rješenje s pomoću kojeg industrijska poduzeća mogu lakše postići ugljičnu neutralnost. Rješenje će biti platforma koju su zajednički razvili društvo Bosch i dobavljač energije EWE AG i koja će se oslanjati na trenutačne podatke s energetskog tržišta, iz zakonodavstva i drugih izvora kako bi se društvima predstavio optimalan put do veće održivosti. Ako se promijene parametri poput državnih subvencija ili cijena energije, predložene se mjere automatski prilagođavaju. Stoga nas od plana za održiviju budućnost dijeli samo jedan klik mišem.

Pozvana predavanja i sesije na lokaciji i putem interneta

Na ovogodišnjem sajmu Bosch Connected World u Berlinu, na kojem se okupljaju ljudi iz područja interneta stvari i drugih revolucionarnih područja, više od 60 izlagača bavit će se megatrendovima digitalizacije, umjetne inteligencije i održivosti. Sajam Bosch Connected World održat će se 9. i 10. studenog kao hibridno događanje: na lokaciji u izložbenom prostoru Station Berlin i putem interneta. Osim predsjednika društva Bosch dr. Stefana Hartunga među govornicima bit će Oliver Zipse (glavni izvršni direktor društva BMW) i Andrew Ng (glavni izvršni direktor društva Landing AI).

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti