cargo-partner: Svečano otvaranje iLogistics centra na Aerodromu Ljubljana

20.12.2022. 09:42 / Izvor: Akta.ba
cargo

cargo-partner je u četvrtak, 15. decembra, bio domaćin događaja za klijente i saradnike povodom zvaničnog otvaranja proširenja svog skladišta u Ljubljani.

cargo-partner je u četvrtak, 15. decembra, bio domaćin događaja za klijente i saradnike povodom zvaničnog otvaranja proširenja svog skladišta u Ljubljani. Nova zgrada povećava ukupni kapacitet logističkog centra sa 25.000 m² na 39.100 m². Poseban vrhunac svečanog otvaranja bila je simulirana dostava paketa dronom, koristeći pristanište za slijetanje dronom u novom objektu.

cargo-partner je 2019. godine otvorio svoj logistički kompleks u neposrednoj blizini Aerodroma Ljubljana, jedan od najvećih kako u cargo-partner grupi tako i u regionu. Zbog brzog rasta poslovanja i povećane potražnje na tržištu, skladište je dostiglo svoj puni kapacitet u roku od godinu dana, što je rezultiralo potrebom za proširenje ranije od prvobitno planiranog.
Izgradnja novog skladišnog objekta počela je u januaru 2022. Godine. Izgradnja je trajala jedanaest mjeseci, pod nadzorom arhitektonske firme Protim Ržišnik Perc. Ovom investicijom od 12 miliona eura, otvoriće se 30 novih radnih mjesta u okviru cargo-partner tima u Sloveniji. Novi objekat je završen krajem novembra, nakon čega je 15. Decembra uslijedilo i zvanično otvaranje.

cargo

O objektu

Sa obje zgrade kombinovano, iLogistics centar sada nudi ukupno 48.000 paletnih mjesta u četiri različita sistema regala. Savremeni sistemi za kontrolu temperature obezbjeđuju održavanje aktivnog temperaturnog režima od +15 do +25 °C u cijelom skladišnom prostoru, gde je dostupno kratkoročno i dugotrajno skladištenje. Zahvaljujući svom fleksibilnom dizajnu, objekat je idealan za brzi pretovar, skladištenje vangabaritne robe, multimodalne usluge i visokotehnološka logistička rješenja. Logistički centar sada ima 59 utovarnih stanica za sve tipove vozila, što omogućava efikasan protok robe i brzu distribuciju u širem regionu.

Dio novog objekta dizajniran je posebno za fulfilment usluge, uključujući mjesto preuzimanja i povrata paketa. Pored toga, zgrada sadrži i moderne poslovne prostore koji se mogu iznajmiti. „Novoizgrađeni objekat nudi dodatne skladišne kapacitete, koji trenutno itekako nedostaju na tržištu. U isto vrijeme, mi pružamo sveobuhvatne usluge, dajući online prodavcima svu tehnološku i IT podršku koja im je potrebna“, rekao je Viktor Kastelic, generalni direktor cargo-partnera Slovenija.

cargo

Svečano otvaranje

Na ceremoniji je prisustvovalo oko 300 zvanica, među kojima i ambasadorica Republike Austrije u Sloveniji, Elisabeth Ellison-Kramer. Prisutnima se obratio Stefan Krauter, generalni direktor kompanije cargo-partner, ponosan na dostignuća kompanije u Sloveniji: "Čestitam timu cargo-partnera u Sloveniji na odličnom poslovanju svih ovih godina. Sa svojom povoljnom geostrateškom lokacijom, Slovenija ima veliki potencijal u logističkoj industriji i drago mi je da je naš lokalni tim znao kako da iskoristi ovaj potencijal. iLogistički centar Ljubljana učvršćuje našu snažnu mrežu i dugogodišnju ekspertizu u Centralnoj i Istočnoj Evropi i predstavlja idealnu osnovu za naš dalji rast."

Prilikom presjecanja vrpce, cargo-partner Slovenija je u saradnji sa OneDrone-om predstavio simulaciju isporuke paketa. Dron je doletio iz obližnje oblasti na heliodrom pored novog objekta i dostavio paket u kome su bile makaze za rezanje vrpce. Gosti u sali mogli su da prate dolazak drona na velikim ekranima putem direktnog prijenosa. Ovom demonstracijom, cargo-partner je nagovijestio ne tako daleku budućnost isporuke paketa.

cargo

Strateško proširenje globalnih logističkih mogućnosti

cargo-partner je u Sloveniji prisutan od 1996. godine i trenutno ima preko 130 zaposlenih na dvije lokacije: na Brniku i u Kopru. Posljednjih godina, cargo-partner grupa je uložila velika sredstva u proširenje svojih logističkih mogućnosti širom svijeta. Pored povećanja skladišnih kapaciteta u blizini aerodroma Ljubljana, najnovije investicije kompanije uključuju nove logističke centre u Zagrebu i Istanbulu, kao i proširenje kapaciteta u Kini.

O cargo-partneru

cargo-partner je privatni pružalac usluga infologistike punog opsega koji nudi sveobuhvatan portfolio rješenja za avionski, pomorski, cestovni transport i skladištenje. Sa skoro 40 godina stručnosti u informacionoj tehnologiji i optimizaciji lanca snabdijevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok spektar industrija kako bi stvorila konkurentne pogodnosti za svoje kupce širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od 1.8 milijardi EUR u 2021. godini i trenutno zapošljava 4.000 ljudi širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti