UTC vrijeme

Seizmološka služba objavila tok zemljotresa u Turskoj, pogledajte video

13.02.2023. 13:31 / Izvor: N1 Zagreb
Seizmološka služba

Seizmološka služba Republike Hrvatske napravila je video koji prikazuje tijek razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju.

Seizmološka služba Republike Hrvatske napravila je video koji prikazuje tijek razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju.

Dana 6. februara 2023. godine u 01:17:35 (UTC), područje južne Turske u blizini granice sa Sirijom pogođeno je zemljotresom magnitude 7.8. Devet sati kasnije, u 10:24:49 (UTC), dogodio se drugi zemljotres magnitude 7.5.

Prvi zemljotres magnitude 7.8 dogodio se na jugozapadu Istočnog Anatolijskog rasjeda (EAF – East Anatolian Fault), dok se drugi zemljotres magnitude 7.5 dogodio 95 km sjeverozapadno od lokacije prvog zemljotresa. Zemljotres se osjetio u Turskoj, Siriji, Libanonu i Cipru, i izazvao je katastrofalne posljedice u graničnom području južne Turske i Sirije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije poznato je do sada da je život izgubilo više od 35.000 ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 80.000. Broj pogođenih zemljotresima narastao je na 26 miliona.

Seizmološka služba Republike Hrvatske napravila je video koji prikazuje ubrzanu snimku nastanka brojnih zemljotresa magnitude veće od 2.5 koji su se dogodili u prva dva dana nakon najjačeg zemljotresa. Kružići su proporcionalni magnitudi zemljotresa.

Vrijeme je prikazano u UTC vremenu ( (eng. Coordinated Universal Time). Podaci o epicentrima zemljotresa preuzeti su iz baze Euromediteranskog seizmološkog centra (The European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC)).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti