Kosovo

Ukidanje viza za bh. građane nakon ratifikacije sporazuma o kretanju sa ličnim kartama

24.02.2023. 08:12 / Izvor: Agencije
vizni režim

Ukoliko se ovaj sporazum usvoji u Bosni i Herecegovini, omogućit će građanima dvije zemlje da se kreću bez viza.

Iako je Skupština Kosova danas ratifikovala sporazum o kretanju sa ličnim kartama, koji će omogućiti ukidanje viznog režima sa Bosnom i Hercegovinom, procedura izdavanja viza za bh. građane će ostati ista dok se ovaj dokument ne ratifikuje i u Bosni i Hercegovini.

"Što se tiče olakšavanja procedura kosovskih vlasti za ulazak državljana BiH na Kosovo, obavještamo vas da će procedura za dobijanje viza ostati ista dok ovaj sporazum ne ratifikuju obje strane", potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i dijaspore Kosova.

Podsjećamo dvotrećinskom većinom glasova zastupnika, Skupština Kosova ratifikovala je tri sporazuma postignuta krajem prošle godine u Berlinu između zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je i sporazum o kretanju sa ličnim kartama, koji će omogućiti ukidanje viznog režima s Bosnom i Hercegovinom.

Ukoliko se ovaj sporazum usvoji u Bosni i Herecegovini, omogućit će građanima dvije zemlje da se kreću bez viza.

Premijer Albin Kurti je u predstavljanju sporazuma rekao da će se između Kosova i Bosne i Hercegovine stvoriti nove veze.

Šefovi šest balkanskih zemalja potpisali su ta tri sporazuma 3. novembra, prošle godine, na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti