Grabični šoping

Sve više Mađari odlazi u Hrvatsku: Kupuju junetinu, kod njih je nestašica

24.02.2023. 11:26 / Izvor: HRT
Trgovina

Hrvati posljednjih mjeseci masovno odlaze u prekogranični šoping zbog rasta cijena.

Hrvati posljednjih mjeseci masovno odlaze u prekogranični šoping zbog rasta cijena. Međutim, postoji i obrnuti trend, pa tako Mađari sve više dolaze u Donji Miholjac, piše HRT.

Vlasnik restorana Marko Bošnjak priznaje kako, osim stalnih gostiju, od nedavno sve češće poslužuje i susjede iz Mađarske. “Oni su upoznati s tim da je kod nas euro, tako da su već pripremljeni na to. Dosta koriste kartice jer im je to puno jednostavnije. Sporazumijevamo se svakako engleskim jezikom. Kolega priča dosta dobro mađarski, što im puno znači”, objasnio je Bošnjak.

Brojni automobili sa stranim tablicama

Na kupce koje dolaze iz Mađarske naviknuti su i u mesnicama. “Dolaze sve češće, najčešće kupuju našu domaću junetinu, teletinu. Kažu da kod njih uopće nema junetine tako da je nestašica. Vjerojatno zato”, govori voditeljica mesnice Sanela Crnčević.

Na parkiralištima trgovačkih centara se nalaze brojni automobili sa stranim tablicama. Šara iz Pečuha je iskoristila jeftinije cijene kako bi kupila sir, jogurt i maslac. Tvrdi kako je u njenoj zemlji hrana zbog inflacije poskupjela 45 posto u pola godine, a plaće istovremeno nisu rasle.

Donjomiholjčani sve rjeđe idu u prekograničnu kupovinu

“Kupili smo sir, meso, to što ima na akciji. Kod vas ima puno više toga na akciji nego kod nas”, rekla je Marica, koja je isto iz Pečuha. S obzirom na to da postoji jezična barijera između Mađara i Hrvata, kupci i trgovci se koriste mobilnim aplikacijama kako bi si olakšali komunikaciju. Automobili s mađarskim tablicama su česti i na benzinskim crpkama.

Stanovnici Donjeg Miholjca su prije Domovinskog rata često odlazili u prekograničnu kupovinu u Mađarsku, ali sad to ipak čine rjeđe. Ističu kako se tamo isplati ići po sokove, pivo i neke sitnice, a problem predstavljaju prazne police u trgovinama, piše HRT.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti