U Hrvatskoj

Trojac utajom poreza i drugim zlouporabama oštetio proračun za 3,5 miliona eura

24.02.2023. 14:30 / Izvor: Agencije
porez

Dvojicu mađarskih i jednog srbijanskog državljanina vukovarsko-srijemska policije osumnjičila je da su, opravljajući tvrtkama u Slavoniji, utajom poreza i drugim financijskim zlouporabama hrvatski državni proračun oštetili za oko 3,5 milijuna eura.

Dvojicu mađarskih i jednog srbijanskog državljanina vukovarsko-srijemska policije osumnjičila je da su, opravljajući tvrtkama u Slavoniji, utajom poreza i drugim financijskim zlouporabama hrvatski državni proračun oštetili za oko 3,5 milijuna eura.

Iz policije su u petak objavili kako su istragom utvrdili da su spomenuta trojica počinili više kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene i poslovne isprave, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Izvidima su potvrdili kako su dvojica mađarskih državljanina u Vukovarsko-srijemskoj, a srbijanski u Osječko-baranjskoj županiji tijekom 2018. i 2019. tvrtkama upravljali tako što su lažno prikazivali njihove poslovne događaje.

Ne poštujući računovodstvena i knjigovodstvena pravila, nevjerodostojno su ih knjižili i prikazivali u svojim poslovnim knjigama, sve s ciljem da svojim tvrtkama pribave nepripadnu novčanu korist, a na temelju takvih lažnih računa poreznoj upravi podnosili su prijave za povrat na dodanu vrijednost.

Na taj su način, tvrde u policiji, osumnjičenici pribavili više od 50 takvih lažnih računa u kojima su prikazali vrijednost od preko 17 milijuna eura, čime su državni proračun oštetili za oko 3,5 milijuna eura.

Jednog od osumnjičenih policija sumnjiči i da nije poštivao računovodstvena i knjigovodstvena pravila jer u zakonskom roku nije pokrenuo stečajni postupak.

Protiv sve trojice podnijela je kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti