Poklon od EIB-a

Srbija dobila poklon grant od 600 miliona eura za izgradnju dijela pruge Beograd - Niš

28.02.2023. 15:07 / Izvor: Fena
pruga

Foto: Tanjug

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas u Beogradu da je Srbija dobila poklon grant od 600 milijuna eura za izgradnju dijela brze pruge Beograd - Niš.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas u Beogradu da je Srbija dobila poklon grant od 600 milona eura za izgradnju dijela brze pruge Beograd - Niš te dodao da će se tom prugom stizati za svega 100 minuta.

Kako javljaju srbijanski mediji, riječ je o ugovoru za prvu tranšu investicijskog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš, od ukupno 598 miliona eura, u okviru financijskog paketa za željeznički Koridor 10, koji je potpisan danas simbolično u vlaku između Prokopa i Resnika, na dionici buduće brze pruge.

Sporazum su u potpisali šef regionalnog predstavništva Europske investicijske banke (EIB) za zapadni Balkan Alessandro Bragonzi i srbijanski ministar graditeljstva Goran Vesić, u nazočnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i europskog komesara za proširenje Olivera Varheliya.

Tom progodom Vučić je zahvalio EU i istaknuo da je 600 milionaa eura najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila.

Sporazum se odnosi na gradnju dionice Stalać Đunis, duge 17,7 kilometara, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu dionicu idejni projekt već završen i odobren, prenosi Beta.

Brza pruga Beograd-Niš bit će duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine.

Izgradnja će se odvijati u tri etape, Beograd Velika Plana, Velika Plana Paraćin i Paraćin Niš.

EU će osigurati financijski paket od 2,2 milijarde eura. EIB će osigurati 1,1 milijardu eura, Europska banka za obnovu i razvoj 550 miliona, donacija EU je 598 miliona eura, (sada odobreno 265 miliona).

Na brzoj pruzi Beograd Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti