NOVA ODLUKA

Pada ogromna optužnica protiv Todorića? Sud važno svjedočenje proglasio nezakonitim

30.03.2023. 09:26 / Izvor: HINA
todorić

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je novu odluku u slučaju Agrokor.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je novu odluku u slučaju Agrokor, ovaj put o tome je li financijsko vještačenje Ismeta Kamala zakonit ili nezakonit dokaz. Sud je Kamalovo svjedočenje proglasio nezakonitim dokazom. 

Riječ je o vještačenju koje je temelj cijele optužnice za izvlačenje milijardu i 200 milijuna eura iz Agrokora u slučaju koji se naziva "Veliki Agrokor".

Odvjetnik Anto Nobilo, koji u postupku brani nekadašnju direktoricu u Agrokoru Pirušku Canjugu, kazao je da se današnjom odlukom optužnog vijeća Kamalovo vještačenje proglašeno nezakonitim i izdvaja iz spisa.

Nobilo je precizirao da je glavni razlog za izdvajanje taj što je Kamal radio vještačenje u manjoj mjeri, dok su veći dio radili zaposlenici KPMG Hrvatska koji su radili za privremenu upravu Agrokora i za to bili plaćeni.

Nezadovoljna strana ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu

''Vještak mora biti neutralan i nepristran'', ocijenio je Nobilo.

Prije odluke optužnog vijeća novinarima se obratio prvookrivljeni bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić koji je rekao da očekuje pobjedu ''kakva god odluka bila'', a kazao je kako je kazneno prijavio glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek i tužiteljicu Sani Ljubičić.

''Oni to sve stavljaju u ladicu, ali se informacije sve više otvaraju'', rekao je Todorić prije početka sjednice optužnog vijeća.

Nakon odluke optužnog vijeća o zakonitosti vještačenja financijskog vještaka Ismeta Kamala, nezadovoljna strana ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu, koji je već jednom prihvatio žalbe obrane i vratio Županijskom sudu to vještačenje na kojem se temelji optužnica u slučaju Agrokor.

Kamal kao svjedok, a ne stručnjak

Kamal je u veljači i ožujku ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a, koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz koji branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim.

Prvookrivljeni u aferi Veliki Agrokor i nekadašnji vlasnik tog koncerna Ivica Todorić prekinuo je prvo ispitivanje Kamala održano početkom studenoga prošle godine zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja, no zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora je odbijen.

Sporno vještačenje stajalo državu 8.6 milijuna kuna

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor dulje vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu stajao 8.6 milijuna kuna, nezakonit jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa s obzirom na to da su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

"Ja sam krivično prijavio glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek, Sani Ljubičić i ove druge, da sad ne nabrajam. Oni to sve stavljaju u ladicu, ali se informacije sve više otvaraju", izjavio je pred sudom uoči ročišta Ivica Todorić, prenosi HRT. Kao i svaki put dosad, ponovio je kako očekuje pobjedu.

Optuženici odbacuju krivnju

Todorića i 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1.2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923.6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021., a u međuvremenu je Visoki kazneni sud naložio novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji. Svi optuženici od početka odbacuju sve što im tužiteljstvo stavlja na teret.

Vrhovni sud je sredinom veljače potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Mali Agrokor, prema kojoj su Todorić i njegovi suradnici oslobođeni optužbe da su oštetili koncern za oko 1.25 milijuna eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti