Veliki iskorak

MOL grupa kupuje bioplinsko postrojenje kapaciteta 12,5 milijuna kubičnih metara bioplina

26.05.2023. 09:35 / Izvor: Akta.ba
MOL

MOL Grupa ugovorila je s tvrtkom BayWa AG kupnju Szarvas Biogas Plant, postrojenja za preradu otpada koje koristi organski otpad za proizvodnju električne i toplinske energije.

MOL Grupa ugovorila je s tvrtkom BayWa AG kupnju Szarvas Biogas Plant, postrojenja za preradu otpada koje koristi organski otpad za proizvodnju električne i toplinske energije kroz kogeneraciju s vršnim kapacitetom snage od oko 4 megavata (MW). Tvornica godišnje obrađuje više od 40.000 tona otpada iz proizvodnje mesa u regiji i još 53.000 tona zaostalog otpada (kao što je gnojnica i gnoj) sa susjednih farmi za uzgoj stoke i preradu mesa. Osim toga, oko 18.000 tona poljoprivrednog supstrata koristi se kao sirovina za postrojenje, što sveukupno proizvodi više od 12,5 milijuna kubičnih metara bioplina.

MOL Grupa nastoji proširiti svoj portfelj biogoriva kako bi ispunila ciljeve postavljene Direktivom Europske unije o obnovljivoj energiji. Ova akvizicija također je u skladu s ciljevima akcijskog plana REPowerEU, koji je postavio visok cilj za proizvodnju bioplina i metana kako bi se razumno povećala ukupna energetska neovisnost Europske unije. Osjećaj odgovornosti za sigurnost opskrbe energijom u regiji srednje i istočne Europe temeljni je dio identiteta MOL grupe i načina razmišljanja o radu i razvoju.

Za MOL Grupu, akvizicija Bioplinskog postrojenja Szarvas odlična je prilika za proširenje portfelja proizvodnje održive energije tvrtke s potencijalom za ostvarenje vrijednih sinergija unutar tvrtke. Postrojenje ne samo da posjeduje jedan od najvećih proizvodnih kapaciteta bioplina u srednjoj i istočnoj Europi, već se također nalazi u području gdje su MOL-ove aktivnosti istraživanja i proizvodnje prisutne i aktivne. To stvara jedinstvenu sinergiju pružanjem infrastrukture bioplinskim postrojenjima za nadogradnju njihovih plinskih proizvoda. MOL Grupa je također oduševljena znanjem i iskustvom, praksom i mogućnostima stvaranja znanja koje Szarvas Bioplinsko postrojenje može donijeti Grupi - kako bi dodatno potaknula razvoj održivog portfelja MOL Grupe, istovremeno pokazujući vjerodostojnu namjeru tvrtke da postane regionalni trendseter u energetskoj transformaciji.

U skladu sa svojom strategijom SHAPE TOMORROW 2030+, MOL grupa predana je promicanju održivosti i doprinosu kružnom gospodarstvu kroz strateška partnerstva, inovativno istraživanje i razvoj te ciljana ulaganja. Grupa MOL aktivno oblikuje krajolik zelene kemijske, petrokemijske i rafinerije, pozitivno utječući na okoliš.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti