Val poskupljenja

Plaže će mnogima ove godine ostati samo san: Sunce i more nikad skuplji!

22.06.2023. 09:51 / Izvor: Avaz.ba
More

Apartman na Jadranu u Hrvatskoj lani koštao 60 eura, sada minimalno 80 eura.

Zbog inflacije i divljanja cijena, jasno je bilo još proljetos, val poskupljenja se odrazio i na cijene ljetovanja na Jadranu. Bilo da je riječ o hrvatskoj, crnogorskoj ili, pak, našoj obali, cijene smještaja su znatno više u odnosu na lanjsku godinu.

Većina Bosanaca i Hercegovaca je, tradicionalno, naklonjenija ljetovati u privatnom smještaju, međutim, s obzirom na cijene, izgledno je da će odmor na Jadranu ove godine biti za građane nešto dubljeg džepa.

Privatni smještaj

Tako su cijene privatnog smještaja u susjednoj Hrvatskoj povećane za minimalno 30 posto u odnosu na lani, što su potvrdili i predstavnici tamošnjih strukovnih udruženja.

Uostalom, na brojnim internet-platformama za rezervaciju smještaja vidljivo je da se cijena apartmana, koji je lani u špici sezone koštao 60 eura (oko 120 KM), sada nudi po cijeni od 80 eura (oko 160 KM), a ponegdje i više od tog iznosa.

Naprimjer, u Tučepima, omiljenoj destinaciji Bosanaca, apartman za tri osobe, tik uz plažu, nudi se po cijeni od 110 eura (220 KM).

Kada se iznos od, recimo, 80 eura pomnoži sa sedam dana boravka, računica kaže da je samo za smještaj potrebno izdvojiti više od 1.000 KM, ili skoro 400 KM više nego lani.

S druge strane, kada se zna da su cijene hrane i pića, također, znatno više nego lani, počevši od pizze koja košta između 10 i 15 eura, koliko su i povoljnija mesna jela, dok je riblji meni skuplji, onda za ljetovanje treba iskeširati značajnu svotu novca.

makarska

Špica sezone

Ni u Crnoj Gori ljetovanje neće biti jeftino iako su cijene niže nego u susjednoj Hrvatskoj. U odnosu na prošlu godinu, u špici sezone cijene smještaja će biti više između 10 i 30 posto.

Prosječna cijena apartmana u špici sezone za četiri osobe iznosi 50 eura, dok se dvokrevetne sobe nude po cijeni od 20 do 50 eura po osobi.

Razlike u cijeni

Smještaj u crnogorskim hotelima je jeftiniji nego u onim na hrvatskoj obali Jadrana.

Naprimjer, za sedmodnevni boravak noćenje s doručkom za dvije osobe u hotelu u Crnoj Gori početkom jula moguće je pronaći za 360 eura, dok je takav aranžman u Hrvatskoj više od 700 eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti