Balkan barometar

Podrška regionalnoj saradnji među privrednicima zapadnog Balkana porasla na 74 posto

26.07.2023. 09:37 / Izvor: Akta.ba
bregu

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) je prošle sedmice objavilo rezultate godišnjeg istraživanja javnog mnijenja Balkan barometar za 2023. godinu.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) je prošle sedmice objavilo rezultate godišnjeg istraživanja javnog mnijenja 'Balkan barometar za 2023. godinu' koje, između ostalog, pokazuje kako je podrška regionalnoj saradnji među privrednicima zapadnog Balkana porasla sa 69 na 74 posto.

Da bi se upotpunila slika o mišljenju naše regije o regionalnoj saradnji, evropskim integracijama, povjerenju u javne institucije i medije, njihovim najvećim brigama, zapošljavanju, klimatskim promjenama, sigurnosti, digitalnom životu, transportu, vladavini prava, putovanju..., mišljenje poslovne zajednice zapadnog Balkana sada je objavljeno i dostupno na Balkan barometru.

"Kada su zamoljeni da ocijene faktore koji utiču na rast njihovog poslovanja, privrednici sa zapadnog Balkana stavili su makroekonomsku nestabilnost na vrh liste, a zatim dostupnost radne snage i odliv kvalifikovanih ljudi (brain drain), plus političku ili društvenu nestabilnost. Podrška poslovnog svijeta članstvu u EU porasla je za 11 posto i sada je na 71 posto, što je rekordni nivo od pokretanja Balkan barometra 2015. godine. Osim toga, podrška regionalnoj saradnji među privrednicima porasla je sa 69 posto prošle godine na 74 posto, jer je smatraju važnom za svoje poslovanje. Ono što nas raduje je da polovina regionalnih firmi navelo je da su imale direktne koristi od Regionalnog sporazuma o romingu", rekla je generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu.

Jedan od pet najvažnijih nalaza Balkan barometra 2023. istraživanja o mišljenju privrednika pokazuje kako firme zapadnog Balkana vide situaciju nešto povoljnijom nego prethodne godine, jer im je indeks zadovoljstva porastao za pet poena, na 58.

Međutim, 77 posto navodi da su im troškovi radne snage i drugi troškovi porasli za više od 25 posto u protekle četiri godine, a samo trećina (33 posto) firmi u regiji očekuje poboljšanje svoje ekonomske situacije u narednoj godini.

Istovremeno, samo 13 posto pretežno koristi obnovljive izvore energije, a 37 posto nije poduzelo nikakve korake da smanji uticaj svog poslovanja na životnu sredinu.

Većina privrednika (56 posto) očekuje velike koristi od putovanja samo sa ličnom kartom unutar regije.

"Znak za uzbunu je da 70 posto firmi ne smatra da klimatske promjene predstavljaju značajnu bojazan za njihovo poslovno okruženje. Da, na Balkanu to možda još ne zvuči kao vanredna situacija, a za razliku od bolesti, nije direktno primjetno za naša čula. Ali ovo je prilično alarmantno. Od zagađenja, povećanja troškova osiguranja, poljoprivrede, vina, energije, transporta robe do smanjene dostupnosti hrane i vode, sve je pod uticajem klimatskih promjena. Skoro sve djelatnosti su direktno ili indirektno ugrožene posljedicama klimatskih promjena", dodala je Bregu. 

Balkan barometar je naručio RCC, a finansira ga Evropska unija. Svake godine od 2015. provodi ga nezavisna agencija među više od 6.000 građana i 1.200 kompanija širom regije.

Istraživanje mišljenja privrednika Balkan barometar za 2023. godinu provedeno je kao kvantitativno istraživanje, a podaci su prikupljeni primjenom CAPI metode prikupljanja podataka (Kompjuterski potpomognuto lično anketiranje).

Anketiranje je obavljeno putem direktnih razgovora koje su obavili obučeni anketari iz konzorcija istraživačkih kompanija predvođenog Indagom u periodu od 3. marta do 4. aprila 2023. u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu*, u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Balkan barometar je čvrsto etabliran kao pouzdan izvor regionalnih podataka koje široko koriste i na koje se pozivaju mediji, privreda, civilno društvo i donosioci odluka, saopćeno je iz RCC-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti