AFRIČKA KUGA

Potrebno zajedničko djelovanje BiH, Srbije i Hrvatske u borbi protiv zaraze

28.07.2023. 08:22 / Izvor: SRNA
afrička kuga

Neophodno je zajedničko djelovanje BiH, Srbije i Hrvatske prema Evropskoj komisiji, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za zaštitu zdravlja životinja i FAO-u u smislu traženja novčane pomoći u saniranju štete.

Neophodno je zajedničko djelovanje BiH, Srbije i Hrvatske prema Evropskoj komisiji, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za zaštitu zdravlja životinja i FAO-u u smislu traženja novčane pomoći u saniranju štete nastale usljed pojave afričke kuge i bez zajedničkog djelovanja vlada ovih zemalja nema pobjede nad ovom bolešću, ističe direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

Bošković je na konferenciji za medije nakon sastanka predstavnika ove kancelarije, uprava za veterinarstvo Srbije i Hrvatske te Vlade distrikta o saradnji i mjerama u suzbijanju afričke kuge svinja, podsjetio da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o interventnom otkupu svinja različitih kategorija po utvrđenim otkupnim cijenama koje su iste kao u Hrvatskoj. 

On je podsjetio da u ovom momentu postoji zakrčenje u klaonicama jer je veliki broj životinja pristigao za klanje, a meso se mora termički preraditi uz strogo poštovane propise kako bi se našlo na trpezama, te da će se ubrzo naći rješenje za ovu situaciju. 

"Vakcina ne postoji. Jedino što preostaje jeste da na osnovu kliničkih simptoma bolesti i laboratorijskih pretraga utvrdimo da je bolest prisutna i da se narede mjere koje su propisane zakona, a to je neškodljivo uklanjanje ondje gdje je to potrebno ili sanitarno klanje i upotreba tog mesa uz termičku obradu s ugroženih područja", rekao je Bošković. 

Bošković je rekao da se situacija mijenja iz časa u čas i da je stanje trenutno najteže u Bijeljini i Gradišci gdje uzgoj svinja čini 80 odsto od ukupnog uzgoja svinja u Republici Srpskoj, pa i BiH. 

On je ponovio da je afrička kuga svinja koncentrisana u područjima u slivu rijeke Save, da će se najvjerovatnije širiti u područja nizvodno ali da su slučajevi afričke kuge zabilježene i u Čajniču i Ribniku, sredinama koje nisu karakteristične za uzgoj svinja te da nije jasno kako se tu pojavila.  

Direktor Uprave za veterinarstvo pri Vladi Srbije Miloš Petrović rekao je da se Srbija sa afričkom kugom svinja bori od 2019. godine, da je ove godine bolest registrovana na području 32 opštine u 12 upravnih okruga te da je veliki pritisak na sremski upravni okrug i Mačvu. 

"Srbija sprovodi mnogo aktivnosti na suzbijanju bolesti na gazdinstvima na kojima se uzgajaju domaće svinje", naveo je Petrović. 

Direktor Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Vladi Hrvatske Tatjana Karačić rekla je da je prvi slučaj afričke kuge svinja u Hrvatskoj registrovan prije mjesec dana na području Gunje i Drenovaca, i da je u borbi protiv ove bolesti ključna kontinuirana saradnja između tri zemlje i državnih službi za veterinarstvo. 

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta Milenko Ninković kaže da se na suzbijanju afričke kuge svinja na području distrikta preduzimaju sve mjere propisane Zakonom o veterinarstvu BiH, da je do sada eutanazirano 1.000 svinja, te da je registrovano 45 domaćinstava na kojima je potvrđeno prisustvo virusa. 

"Podaci se mijenjaju svakodnevno. Bolest je potvrđena na još 11 domaćinstava i u narednim danima ćemo vršiti eutanaziju", rekao je Ninković. 

Sastanak je održan u Gradskoj vijećnici u Brčkom u kasnim poslijepodnevnim časovima, a Prisustvovali su i pomoćnici u resornim ministarstvima Srpske i Federacije BiH Dragan Oklješa i Kenan Muratović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti