Problem traje već mjesecima

Sezona gotova, a para nema: Booking mnogim vlasnicima apartmana u Hrvatskoj nije platio

14.09.2023. 10:04 / Izvor: N1
Dubrovnik

Poznato im je i kako velik dio iznajmljivača ima problem koji se nije riješio mjesecima.

"Snažno ćemo stati iza svojih članova ukoliko problem s tvrtkom Booking.com i dalje ostane neriješen. Stoga pozivamo sve koji imaju neisplaćene transakcije da nam se jave na info@huos.org kako bi prikupli podatke i mogli brže djelovati u ostvarenju njihovog prava na hitnu isplatu”, kazala nam je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, referirajući se na niz pritužbi ovdašnjih iznajmljivača kojima popularna online platforma duguje novac za cijelu sezonu ili im je u proteklih nekoliko mjeseci krivo obračunavala isplate i zakinula ih za određene svote. Nekima duguje na tisuće, a druge su, prema dosadašnjim saznanjima u udruzi, zakinuli za stotine ili više eura.

Nakon što je N1 objavio tekst o Makarki S. R., kojoj Booking.com od 22. lipnja nije uplatio ni centa, a apartman joj je cijelo ljeto bio pun gostiju koji su rezervirali smještaj putem te platforme, počeli su se javljati i drugi oštećeni iznajmljivači.

“Hrvatska udruga obiteljskog smještaja zadnjih dana prima iznimno veliki broj poziva od članova i ostalih iznajmljivača koje je neugodno zatekla činjenica kako kroz platformu Booking.com nisu zaprimili novce. Jedan dio iznajmljivača prijavljuje kako od lipnja uopće nisu primili nikakvu isplatu, a dio njih prijavljuje nesrazmjer između faktura i isplaćenog”, kaže Barbara Marković, koja je u ime udruge zatražila i službeno očitovanje nadležnih u Booking.com-u.

Poznato im je i kako velik dio iznajmljivača ima problem koji se nije riješio mjesecima, usprkos njihovim samostalnim naporima, pa u nekom od sljedećih koraka (“u Booking.com-u nam tvrde kako rade sve što mogu kako bi svi u što kraćem roku zaprimili svoje novce od rezervacija”), neće prezati i od posezanja za pravnom zaštitom svojega članstva po pitanju rješavanja ovog problema.

Hrvatska udruga obiteljskog smještaja je od hrvatske podružnice Booking.com-a na svoj upit primila očitovanje čiji je sadržaj uglavnom već poznat javnosti iz medija.

“Od srpnja 2023. vršili smo planirano globalno održavanje sustava naše financijske platforme, o čemu smo unaprijed obavijestili sve naše partnere. Većina isplata našim partnerima već se nastavila odvijati prema redovnom rasporedu, no u malom broju slučajeva došlo je do nepredviđenih tehničkih poteškoća koje su onemogućile redovnu isplatu te radimo na tome da ih što prije otklonimo.

Pozivamo sve partnere koji smatraju da imaju problem s isplatom da kontaktiraju našu Službu za korisnike ili svog account managera kako bi poduzeli odgovarajuće korake što prije. Svjesni smo da je ovo kašnjenje uzrokovalo značajne teškoće i zabrinutost te se iskreno ispričavamo. Iako je bilo nužno provesti ovo održavanje, priznajemo da ovo nije iskustvo kakvo želimo pružati i nastavljamo žurno raditi na tome da se redovna usluga ponovno omogući svim partnerima”, stoji u očitovanju.

No, Booking.com ni Hrvatskoj udruzi obiteljskog smještaja nije odgovorio na upit u kojem vremenskom roku očekuju rješavanje problema niti na koji način namjeravaju obeštetiti iznajmljivače čiji novac već mjesecima drže kod sebe.

Dok Booking.com ne nudi iznajmljivačima preciznije najave o terminima isplata i upućuje ih na svoju korisničku službu, koja se u velikom broju slučajeva do sada po ovom pitanju pokazala apsolutno nemoćnom, revoltirani vlasnici smještaja kojima tvrtka duguje novac u međuvremenu pokušavaju bazirati poslovanje na drugim online platformama. Druga najpopularnija – Airbnb, ali i ostale, mogle bi itekako profitirati u cijeloj priči, jer je nepovjerenje u Booking postalo gotovo opipljivo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti